fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte najviše od početka godine

Cijene nafte najviše od početka godine

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 60 USD, podstaknute smanjenim snabdijevanjem iz vodećih proizvođača i nadom da će državni podsticaji podstaći oporavak ekonomije od koronakrize, a time i potražnju za naftom.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 69 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60,03 USD. Na američkom tržištu cijena je porasla 64 centa na 57,49 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene su na oba tržišta na najvišem nivou od januara.

“Cijene nafte ponovo su blizu nivoa na kojem su bile prije pandemije”, konstatira analitičar švajcarske banke Julius Baer, Norbert Ruecker.

Ponuda se smanjuje dobrim dijelom zahvaljujući opsežnijim saudijskim rezovima. Rijad je obećao da će u februaru i martu smanjiti snabdijevanje za dodatni milion barela dnevno, povrh ograničenja snabdijevanja iz ostalih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera.

Ekonomist OCBC-a Howie Lee rekao je da je najveća svjetska izvoznica Saudijska Arabija prošle sedmice snažno podstakla tržište, zadržavši cijene za azijske kupce na važećem nivou, uprkos očekivanjima analitičara da će ih blago spustiti.

Tržišta je podstakao i slabiji dolar u odnosu na većinu valuta, što jača kupovnu moć njihovih imalaca.

Ispitivanje terena u odnosima Vašingtona i Teherana prigušuje šanse za skori povratak iranske nafte na tržište.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da Sjedinjene Američke Države (SAD) neće ukinuti sankcije Iranu samo da bi se vratili za pregovarački sto. Iranski ajatolah Ali Hamnei poručio je da je uslov za pregovore ukidanje svih američkih sankcija.

Američki proizvođači spremaju se da povećaju proizvodnju, potaknuti višim cijenama nafte. Broj aktivnih bušotinskih postrojenja, prvi znak buduće proizvodnje, porastao je prošle sedmice na najviši nivo od maja, pokazuju podaci Baker Hughesa.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 58,92 USD, što znači da je porasla 67 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije