fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte kliznule prema 72 USD

Cijene nafte kliznule prema 72 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 72 USD, pritisnute bojaznima da bi rizici u globalnom bankarskom sektoru i potencijalno podizanje kamatnih stopa mogli izazvati recesiju koja bi smanjila potražnju.

Na londonskom tržištu je cijena barela s rokovima isporuke u maju oko podne bila niža 87 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 72,1 USD. Prošli petak zaključila je trgovinu u minusu 1,73 USD, prenosi Hina.

Na američkom tržištu barelom s rokovima isporuke u aprilu trgovalo se po 85 centi nižoj cijeni, od 65,89 USD. Prošli petak zaključio je trgovinu u minusu od 1,61 USD. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u maju čija je cijena kliznula na 66,11 USD.

Tržišta je na kraju prošle sedmice poljuljalo produbljivanje krize u bankovnom sektoru u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Švajcarskoj. Ulagači strahuju da bi kriza mogla gurnuti privredu u recesiju, što bi značilo slabiju potražnju za naftom.

Švajcarski regulatori posredovali su tokom vikenda u dogovoru prema kojem će posrnuli Credit Suisse preuzeti njegov veći domaći konkurent UBS kako bi se osigurala likvidnost i zaštitio švajcarski finansijski sistem.

U nedjelju su centralne banke velikih ekonomija, uključujući američku centralnu banku Federalne rezerve (Fed), Evropsku centralnu banku (ECB), britanski Bank of England, švajcarsku, kanadsku i japansku centralnu banku, objavili da će pojačati podršku likvidnosti mehanizmima zamjene valuta.

Uprkos tome, dionice banaka i obveznice ponovo su oslabile u ponedjeljak, signalizirajući da povjerenje ulagača još nije obnovljeno.

“Tržište se fokusiralo na aktuelne oscilacije u bankarskom sektoru i na potencijalnu odluku Feda o kontinuiranom podizanju kamatnih stopa”, rekao je Baden Moore iz National Australian Banka.

Većina ekonomista u Reuterovoj anketi očekuje da će Fed sjutra podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, uprkos previranjima.

Neki poslovni čelnici pozvali su Fed da napravi pauzu u pooštravanju monetarne politike i da podigne kamatne stope nešto kasnije.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je u petak barel korpe nafte njenih članica poskupio 36 centi, na 74,11 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

zzz

Podržaće 176 poslodavaca koji će zaposliti 600 nezaposlenih

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zavod za zapošljavanje (ZZZCG) će, u okviru dva programa, finansijski podržati...