fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte kliznule prema 43 USD

Cijene nafte kliznule prema 43 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 43 USD u očekivanju uragana Delta koji je prisilio proizvođače na zatvaranje proizvodnje u Meksičkom zalivu.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 31 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 43,03 USD. U četvrtak je zaključila trgovinu u plusu 1,35 USD, prenosi Hrportfolio.

U gotovo istom je iznosu smanjena i na američkom tržištu, te se barelom trgovalo po 34 centa nižoj cijeni, od 40,85 USD. U četvrtak je zaključio trgovanje u plusu 1,24 USD.

Tržišta su porasla zbog zatvaranja proizvodnje u Meksičkom zalIvu u očekivanju uragana Delta i nagovještaja smanjenog snabdjevanja iz Saudijske Arabije i Norveške.

U Meksičkom zalivu zatvorena proizvodnja 1,67 miliona barela dnevno, ili 92 odsto ukupne proizvodnje nafte u zalivu, najviše od 2005. kada je to područje poharao uragan Katrina.

Proizvođači su zaustavili i gotovo 62 odsto proizvodnje prirodnog gasa ili 1,675 milijardi prostornih metara dnevno.

Smanjeno je i osnabdjevanje iz Norveške, zbog štrajka naftnih radnika. Norveška naftna kompanija i sindikalni čelnici objavili su da će se sastati s posrednikom kojeg je imenovala država kako bi se zaustavio štrajk.

Ako se rješenje ne postigne do 14. oktobra, štrajk bi se mogao proširiti, što bi značilo trostruko veće smanjenje proizvodnje, za oko 934 hiljada barela dnevno.

“Nema ni potrebe objašnjavati da bi rješenje spora izmaknulo tlo pod nogama trgovcima koji špekulišu s rastom cijena nafte”, naveli su u bilješci analitičari PVM-a.

Poremećaji su smanjili trenutni višak u snabdjevanju, što se odražava i u manjoj razlici u cijeni nafte u ugovorima s rokom isporuke u narednom mjesecu i onima s rokom isporuke krajem ove i početkom naredne godine. Razlika je pala s 3,24 USD prije mjesec na samo 1,9 USD.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u četvrtak iznosila 41,06 USD, što znači da je porasla 61 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije