fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte kliznule ispod 61 USD

Cijene nafte kliznule ispod 61 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte spustile su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 61 USD nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) snizila procjenu potražnje, a Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila da je tržište još prekomjerno snabdjeveno.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60,8 USD. Na američkom tržištu SE smanjila 39 centi, na 57,85 USD, prenosi Hina.

Cijene nafte rasle su proteklih sedmica pod uticajem smanjenog snabdjevanja iz OPEC-a i njegovirh saveznika. Saudijska Arabija odvojeno je obećala da će u februaru i martu smanjiti proizvodnju dodatnih milion barela dnevno.

Raspoloženje na tržištu prigušila je procjena OPEC-a da će se potražnja za naftom u svijetu ove godine oporavljati sporije nego što se mislilo.

Kartel je blago snizio procjenu potražnje u ovoj godini, 110 hiljada barela dnevno, na 5,79 miliona barela dnevno.

Procjena IEA je da je snabdjevanje naftom još veće od potražnje, iako se očekuje da će vakcinisanje protiv covida 19 pomoći u oporavku.

Holandska banka ABN Amro neznatno je podigla procjenu cijene nafte na londonskom tržištu, na 55 USD za barel, ali je takođe upozorila na nepovoljno okruženje za potražnju.

“Generator najsnažnijeg oporavka potražnje mora biti vazduhoplovni sektor. Još ne vidimo znakove koji bi upućivali na značajan oporavak u ovoj godini, posebno ne u tom sektoru”, naveli su analitičari banke.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 60,54 USD, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Ljumović objavio spisak za turnir u Zenicu

Podgorica, (MINA) - Selektor pionirske fudbalske reprezentacije Crne Gore, Minja Ljumović, objavio je spisak...