fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 86 USD

Cijene nafte iznad 86 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima malo iznad 86 USD, jer je ulagače zatekao rast zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Problem su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno da smanjuju snabdijevanje.

Na londonskom tržištu je nakon podna cijena barela s rokom isporuke u maju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje trgovine i iznosila je 86,02 USD. Aktivnije se trgovalo barelom s rokom isporuke u junu, takođe po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 85,42 USD.

Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje je barel koštao 81,49 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je iznenadio rast zaliha nafte u SAD-u u prošloj sedmici, za 3,2 miliona barela. Očekivalo se da će podaci Ministarstva energetike pokazati pad zaliha, za 1,3 miliona barela.

Izvori su, pozivajući se na podatke udruženja proizvođača API, kazali da su zalihe porasle za čak 9,3 miliona barela.

“Barijeru cijenama predstavljao je i talas prodaja, kojima su trgovci nastojali da unovče poskupljenja na sredini mjeseca, kao i naznake da vodeći proizvođači na sastanku naredne sedmice vjerovatno neće dodatno smanjiti snabdijevanje”, objasnio je Jun Rong Yeap iz IG-a.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici vjerovatno neće značajnije mijenjati proizvodnju do sastanka ministara u junu, rekla su Reutersu tri izvora u grupi.

“Trgovci s pažnjom prate članice OPEC-a u potrazi za eventualnim naznakama promjene stava o proizvodnim kvotama”, zaključili su u bilješci analitičari ANZ-a.

Grupa je odvojeno objavila da je barel korpe nafte njenih članica u utorak poskupio 49 centi na 85,92 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije