fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 84 USD

Cijene nafte iznad 84 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 84 USD, jer su se stišali strahovi od agresivnog podizanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Pored toga, sedmični izvještaji su pokazali pad zaliha, najavljujući jaču potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša 80 centi i iznosila je 84,49 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 93 centa višoj cijeni, od 78,07 USD, prenosi Hina.

Tržišta su se fokusirala na govor predsjednika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), Jeromea Powella, čije su poruke, zaključili su trgovci, manje isticale strogu monetarnu politiku nego što se očekivalo.

“Čini se da su trgovci bili više defanzivni, jer su očekivali oštriji ton, ali Powell se suzdržao”, rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Tržište se nada da bi manje agresivno povećanje kamatnih stopa moglo poštedjeti američku privredu naglog usporavanja ili čak pada aktivnosti, koje bi pogodilo naftnu potražnju.

Kina je na pragu snažnog oporavka potrošnje, nakon ukidanja strogih mjera suzbijanja covida-19.

“Globalna ponuda tek će skromno rasti, a potražnja će, po svemu sudeći, skočiti, što znači da će se ta dva ključna tržišna faktora približiti u narednim mjesecima”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici potvrdili su prošle sedmice da će do kraja godine smanjivati proizvodnju za dva miliona barela dnevno, a iranski je zvaničnik u srijedu saopštio da će vjerojatno produžiti tu mjeru i na idućem sastanku.

Snažan zemljotres u Turskoj i Siriji zaustavio je u ponedjeljak izvoz iračke i azerbajdžanske nafte iz turske luke Ceyhan. Aberbajdžanski ogranak BP-a proglasio je „višu silu” za isporuke iz Ceyhana dok je irački naftovod do te turske luke ponovo otvoren u utorak.

Podršku cijenama pružio je i pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici za 2,2 miliona barela, prema podacima Američkog instituta za naftu koje navode tržišni izvori.

OPEC je odvojeno objavio da je u utorak cijena barela korpe nafte njegovih članica porasla 2,3 USD, na 80,5 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije