fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 82 USD

Cijene nafte iznad 82 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 82 USD, balansirajući između smanjenih zaliha i procjena o povećanju svjetske proizvodnje u narednim mjesecima i širenja zaraze koronavirusom u Evropi.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 82,14 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 25 centi nižoj cijeni, od 80,63 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene nafte podržala je proteklih sedmica odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika da uprkos pozivima da znatno poveća snabdjevanje u decembru i na početku naredne godine na tržište izbacuje dodatnih samo 400 hiljada barela dnevno.

“Tržište nafte biće tijesno snabdjeveno i u kratkoročnoj perspektivi, što bi trebalo da podrži cijene”, rekao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Glavni izvršni direktor Trafigure, Jeremy Weir, objasnio je da je nedostatno snabdjevanje na globalnim tržištima nafte posljedica vraćanja potražnje na nivo prije pandemije.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procijenila je pak u mjesečnom izvještaju o naftnim tržištima da bi rast cijena na tržištima nafte mogao popustiti jer visoke cijene podstiču povećanje proizvodnje, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Glavni sekretar OPEC-a, Mohammad Barkindo, upozorio je na vidljive znakove da bi tržište moglo bilježiti višak u ponudi već ove godine.

“Višak će nastati već u decembru”, rekao je Barkindo na marginama konferencije o energetici.

OPEC je u prošloj sedmici snizio procjenu svjetske potražnje za naftom u četvrtom tromjesečju, za 330 hiljada barela dnevno u odnosu na prošlomjesečnu prognozu, tumačeći da visoke cijene energije ometaju ekonomski oporavak od pandemije covida 19.

Trgovci istovremeno strahuju za potražnju zbog naglog širenja koronavirusa u Evropi koja je postala epicentar zaraze, pa su neke vlade ponovo počele razmišljati o mjerama zatvaranja. I Kina se bori s novim talasom zaraze koji je pokrenula varijanta delta.

Odvojeno je OPEC objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak koštao 80,84 USD, što znači da je pojeftinio 80 centi u odnosu na prethodni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije