fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 71 USD

Cijene nafte iznad 71 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu iznad 71 USD, ohrabrene odlukom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC)i njenih saveznika da ne odustane od plana postepenog povećanja ponude na tržištu, kao i zbog usporavanja pregovora o nuklearnom programu.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 83 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 71,08 USD. Na američkom tržištu barel je poskupio 69 centi i njime se trgovalo po 68,41 USD, prenosi SEEbiz.

“Snažna dinamika potražnje i vjerovatna kašnjenja u pregovorima o iranskom nuklearnom sporazumu gurnuli su cijene nafte iznad psihološkog nivoa od 70 USD po barelu. Očekujemo da će se cijene prema sredini godine kretati znatno iznad 70 USD po barelu”, rekao je Norbert Rucker iz švicarske banke Julius Baer.

Očekujući oporavak potražnje, OPEC+ se dogovorio da će se pridržavati svog plana postepenog ublažavanja rezova snabdijevanja do jula.

Sastanak OPEC-a+ trajao je samo 20 minuta i bio najkraći u istoriji grupe, što ukazuje na jedinstvo članica i njihovo povjerenje u oporavak tržišta, ocijenili su analitičari.

Analitičari primjećuju da spori napredak u iranskim nuklearnim pregovorima otvara prostor da potražnja stigne ponudu prije nego što se iranska nafta vrati na tržište.

OPEC je na svojoj stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 69,01 USD, što znači da je porasla 48 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

amscg

Putevi pretežno suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po pretežno suvim putevima i...