fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 42 USD

Cijene nafte iznad 42 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 42 USD, podstaknute prekidom snabdijevanja iz Norveške, približavanjem još jednog uragana Meksičkom zalivu i povratkom američkog predsjednika Donalda Trumpa iz bolnice u Bijelu kuću.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,02 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,31 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,02 USD višoj cijeni, od 40,42 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci su se usresrijedili na poremećaje u proizvodnji, koji bi mogli smanjiti ponudu nafte na svjetskim tržištima.

Zbog štrajka na naftnim platformama ukupni proizvodni kapaciteti Norveške smanjiće se za nešto više od 330 hiljada barela dnevno, što odgovara oko osam odsto ukupne proizvodnje, objavilo je Norveško udruženje za naftu i gas.

Oko 60 odsto ukupnog smanjenja odnosi se na prirodni gas, a ostatak na proizvodnju sirove nafte i tečni prirodni gas.

“Osim u Norveškoj proizvodnja bi mogla biti prekinuta i u Meksičkom zalivu gdje se razvija još jedan uragan”, upozorili su analitičari Commerzbanka.

Naftne kompanije evakuisale su ljude s platformi, jer je oluja Delta ojačala i svrstana je u kategoriju dva stepena, a do sjutra, kada bi trebala stići do Meksičkog zaliva, mogla bi se razviti u snažni uragan.

Chevron je objavio da je počeo s evakuacijom radnika s platformi u toj regiji i da zatvara postrojenja.

Podršku cijenama nafte pružio je i oporavak svjetskih berzi nakon Trumpovog povratka iz bolnice u Bijelu kuću i očekivanja dogovora o novom paketu podsticaja za američkz ekonomiju.

Nade da će republikanci i demokrate postići dogovor o podsticajima ojačale su u ponedjeljak nakon razgovora predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi i ministra finansija Stevena Mnuchina.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u ponedjeljak iznosila 39,08 USD i da je porasla 1,01 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije