fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 38 USD

Cijene nafte iznad 38 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 38 USD, zbog naznaka da su vodeći proizvođači blizu dogovora o produženju sporazuma o ograničenju proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je ojačala 19 centi u odnosu na prethodno zatvaranje na 38,03 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 11 centi nižoj cijeni od 35,38 USD, prenosi Hrportfolio.

“Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusija sve su bliže kompromisu o produženju sporazuma o ograničenju proizvodnje nafte za jedan do dva mjeseca”, rekla su dva izvora bliska OPEC+.

Alžir, koji trenutno predsjedava OPEC-om, predložio je da se OPEC+ sastane u četvrtak, umjesto 9. i 10. juna kao što su do sada planirali. Rusija se složila.

“Činjenica da cijene sirove nafte nijesu pretjerano reagovale na vijest o potencijalnom produženju sporazuma o ograničenju proizvodnje možda je naznaka da je tržište već u cijene uračunalo popriličnu dozu optimizma”, napisali su analitičari JBC Energy-a u bilješci klijentima.

Rast cijena zakočila je napetost između Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) nakon što je Peking upozorio da će odgovoriti na eventualni američki potez u vezi s Hong Kongom.

“Kina je od državnih firmi zatražila obustavu kupovine soje i svinjskog mesa od SAD-a, Peking bi mogao da proširi tu mjeru i na druge američke poljoprivredne proizvode bude li Vašington preduzimao dodatne korake”, saopštila su dva upućena izvora.

Nalog američkog predsjednika Donalda Trumpa da se pokrene postupak ukidanja posebnog tretmana Hong Konga vjerovatno će biti novi pokretač volatilnosti na globalnim tržištima, s obzirom na jačanje napetosti između Vašingtona i Pekinga.

“Mogućnost zaoštravanja napetosti predstavlja opasnost za uzlazni trend cijena nafte”, smatra Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Kočnica cijenama bili su i podaci o aktivnostima u azijskoj i evropskoj industriji koji su razotkrili teškoće zbog zatvaranja u vrijeme pandemije koronavirusa, kada je potražnja potonula.

OPEC zbog vjerskog praznika u Austriji nije objavio kolika je u petak bila cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica.

Najčitanije