fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 37 USD

Cijene nafte iznad 37 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak iznad 37 USD u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima zbog širenja zaraze koronavirusom u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koje potpiruje zabrinutost za potrošnju goriva.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 17 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 37,48 USD.

Na američkom tržištu barel je pojeftinio 47 centi i njime se trgovalo po 35,71 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene su oscilirale između blagog plusa i minusa od gotovo jednog USD, odražavajući nervozu trgovaca zbog opetovanih mjera zatvaranja u Evropi i američkih predsjedničkih izbora koji će biti održani naredne sedmice, napisao je trgovac naftom sa sjedištem u Singapuru.

Vlade širom Evrope uvele su u ovoj sedmici nova ograničenja kako bi suzbile širenje koronvirusa, a Njemačka je objavila da ne očekuje da će se njena ekonomija potpuno oporaviti prije 2022. godine.

Iako je širenje zaraze smanjilo mobilnost i potrošnju goriva u Evropi, potražnja u SAD-u još se drži, napisao je Mike Tran iz RBC Capitala u bilješci klijentima.

Pandemija je zabrinula vodeće proizvođače koji na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenim saveznicima, uključujući Rusiju, trenutno koordinisano smanjuju proizvodnju 7,7 miliona barela dnevno kako bi je prilagodili smanjenoj potražnji.

U januaru planirali su je povećati dva miliona barela dnevno, ali su vodeći proizvođači Saudijska Arabija i Rusija nedavno poručili da bi se trebalo smanjivati otprilike 7,7 miliona barela dnevno i naredne godine, s obzirom na mjere zatvaranja u Evropi ali i veću libijsku proizvodnju.

Naredni sastanak OPEC+ trebalo bi da bude održan 30. novembra i 1. decembra, a njegov rezultat mogao bi podići ali i spustiti cijene nafte deset USD, napominju analitičari PVM-a.

OPEC je na svojoj internet stranici objavio da cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u četvrtak iznosila 37,12 USD, što znači da je bila 1,3 USD niža nego u prethodnom radnom danu.

Najčitanije