fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 30 USD

Cijene nafte iznad 30 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 30 USD budući da je moguće dodatno ograničenje snabdjevanja iz vodećih proizvođača neutralizovalo zabrinutost za potražnju u slučaju drugog talasa zaraze koronavirusom.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 17 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 30,15 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 25,91 USD, prenosi SEEbiz.

Američki stručnjak za zarazne bolesti, Anthony Fauci, u utorak je pred Kongresom rekao da bi ublažavanje mjera moglo pokrenuti novi talas zaraze Covid-om 19 od koje je do sada umrlo 80 hiljada Amerikanaca, a najveća svjetska ekonomija pretrpjela je veliku štetu.

Novi talas zaraze zabilježen je u Južnoj Koreji i Kini odakle se virus počeo širiti po svijetu, prisilivši vlade da zabrane kretanje milijardama ljudi i da zaustave ekonomiju a time i potražnju za naftom.

“Strahuje se da bi drugi talas zaraze koronavirusom mogao prekinuti ublažavanje mjera”, tumači Stephen Brennoc iz PVM-a.

Američka vlada očekuje da će svjetska potražnja za naftom u ovoj godini pasti 8,1 milion barela dnevno, na 92,6 miliona barela dnevno, Time je povisila dosadašnju prema kojoj je potražnja trebalo da se smanji 5,2 miliona barela dnevno.

Vašington očekuje i pad domaće proizvodnje 540 hiljada barela dnevno, u odnosu na do sada procijenjenih 470 hiljada barela dnevno. Globalna proizvodnja u ovoj godii bi trebalo da iznosi 11,7 miliona barela dnevno, a u narednoj 10,9 miliona barela dnevno.

Vodeći proizvođači okupljeni oko Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusije istovremeno razmatraju mogućnost da na redovnom sastanku u junu produže dogovoreno smanjenje snabdjevanja u ovom i narednom mjesecu i nakon utvrđenog roka, kazali su izvori za Reuters.

Dogovoreno je da će snabdjevanje biti smanjeno 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu, te 7,7 miliona barela dnevno do kraja godine.

Vlada Saudijske Arabije pozvala je zemlje uključene u OPEC+ da dodatno smanje proizvodnju kako bi se obnovila ravnoteža na globalnim tržištima sirove nafte, izvijestila je saudijska državna novinska agencija.

Rijad je najavio da će u narednom mjesecu smanjiti snabdjevanje dodatni milion barela dnevno, povrh utanačenog reza, čime bi se saudijska proizvodnja smanjila na 7,5 miliona barela dnevno.

Sedmični izvještaj Američkog instituta za naftu (API) pokazao je mješovitu sliku. Tako su zalihe sirove nafte u prošloj sedmici porasle 7,6 miliona barela ali su u ključnom infrastrukturnom čvorištu u Kušingu pale 2,3 miliona barela.

OPEC je na svojim internet stranicama izvijestio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 22,83 USD, što znači da je ojačala 12 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije