fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 112 USD

Cijene nafte iznad 112 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stablizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 112 USD, balansirajući između straha da bi podizanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) moglo izazvati recesiju i tijesno snabdjevanje.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 38 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 112,12 USD. U srijedu je zaključila trgovinu u minusu 2,91 USD, prenosi Hrportfolio.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 32 centa višoj cijeni, od 106,51 USD. U srijedu je trgovinu zaključila u minusu 3,33 USD.

U srijedu je među trgovcima prevladao strah da bi podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u moglo gurnuti najveću ekonomiju svijeta u recesiju i naškoditi potražnji za gorivima.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) je podigla kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju.

Šef Fed-a, Jerome Powell, kazao je u srijedu da ne pokušavaju izazvati recesiju kako bi zaustavili inflaciju, ali je naveo da su čvrsto odlučili obuzdati cijene, i po cijenu pada ekonomske aktivnosti.

Trgovce je mučila moguća recesija, ali prisjetili su se i tijesnog snabdjevanja.

“Kada se stave na stranu bojazni od recesije, nagli rast rafinerijskih marži i dalje signalizuje ekstremno izjednačenu ponudu i potražnju na tržištima naftnim proizvodima, što je jako važno centralnim bankama širom svijeta”, rekli su u japanskoj banci MUFG.

Rusija tako i dalje uspijeva naći kupce za svoju naftu. Predsjednik Vladimir Putin kazao je da, otkako su Rusiji zbog, kako je naziva, “specijalne vojne operacije” u Ukrajini, uvedene sankcije, trgovinu i naftu preusmjeravaju u članice grupe BRICS.

Kineski uvoz ruske nafte porastao je u maju 55 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dostigavši rekordni nivo.

Indija je osigurala sigurnosne sertifikate za brodove podružnice ruske logističke firme Sovcomflot u Dubaiju, osiguravši time dopremu nafte svojim, ali i rafinerijama u drugim zemljama, saznao je Reuters. Zapadne kompanije više Sofcomflotu ne izdaju potvrde zbog sankcija.

“Tržište je okovao strah od recesije, ali raspoloženje se ipak promijenilo, nije nabujao pesimizam, već je oslabio optimizam”, objasnio je Norbert Rucker iz švajcarske banke Julius Baer.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u međuvremenu Kongres da na tri mjeseca obustavi naplatu trošarina na benzin na saveznom nivou kako bi se obuzdale cijene benzina u maloprodaji i ublažio pritisak na kućni budžet Amerikanaca tokom ljeta.

Vlada u Vašingtonu izvijestila je da će sedmični izjvštaj o zalihama, odgoditi za narednu sedmicu, a možda i kasnije, zbog “problema u sistemu”.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel referentne korpe njene nafte u srijedu koštao 111 USD, što znači da je bio jeftiniji 4,97 USD nego prethodnog dana trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije