fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte ispod 94 USD

Cijene nafte ispod 94 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 94 USD nakon što je ruska objava o povratku dijela postrojbi u baze stišala napetosti u odnosima Moskve i Zapada zbog Ukrajine, prigušivši strahovanja od sankcija na rusku naftu.

Na londonskom tržištu je cijena nafte nakon podne pala 2,87 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 93,61 USD. U ponedjeljak je zaključila trgovinu u plusu 2,04 USD, prenosi Hina.

Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 3,49 USD nižoj cijeni, od 91,97 USD. U ponedjeljak je zaključila trgovinu u plusu 2,36 USD.

Trgovce je zabrinulo zaoštravanje napetosti između Rusije i Zapada zbog Ukrajine. Zapad optužuje Rusiju da gomila vojnike na granici s Ukrajinom, pripremajući invaziju, što Rusija opovrgava.

Vašington je Moskvi zaprijetio oštrim sankcijama u slučaju invazije, pa su se trgovci pobojali da bi kaznene mjere mogle obuhvatiti rusku naftu i dodatno stanjiti ionako mršavo snabdjevanje.

U utorak je tržišta umirila ruska objava o povlačenju dijela vojnika u baze. Nije jasno koliko se jedinica povlači i na koju udaljenost. Raniji izvještaj ruske agencije Interfax o kretanju trupa podstakao je ujutro cijene nafte da povećaju gubitke.

Najnoviji razvoj situacije između Rusije i Ukrajine podstakao je oprezan odgovor Ukrajine i Britanije, a britanski premijer Boris Johnson i američki predsjednik Joe Biden složili su se u razgovoru da je postoji ključni prostor za diplomatiju.

“Nije teško pogoditi što stoji iza najnovijeg talasa oscilacija cijena”, rekao je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

On je dodao da je rusko-ukrajinska kriza dovela energetsko tržište u stanje visoke pripravnosti zbog mogućih poremećaja u snabdjevanju ruskom energijom.

Investitori pažljivo prate i razgovore Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Irana o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. budući da bi njihovo uspješno zaključenje moglo utrti put pojačanom izvozu iranske nafte.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarao je u ponedjeljak s iranskim kolegom Hosseinom Amirabdollahianom, uz zajednički zaključak o “opipljivom pomaku” u oživljavanju sporazuma, saopštilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Investitori će pažljivo proučiti i izvještaje o američkim zalihama u prošloj sedmici. Analitičari očekuju da će pokazati pad zaliha sirove nafte, što bi naglasilo izjednačenost ponude i potražnje.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel korpe nafte njenih članica u ponedjeljak koštao 95,16 USD, što znači da je poskupio 2,29 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije