fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte ispod 94 USD

Cijene nafte ispod 94 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 94 USD, budući da ulagači strahuju za potražnju u uslovima postroženih epidemioloških mjera u Kini, visoke inflacije i podignutih kamatnih stopa.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila niža 1,95 USD nego na zatvaranju u srijedu i iznosila je 93,69 USD. U gotovo istom je iznosu pala i na američkom tržištu gdje se barelom po 87,57 USD.

Trgovci sa zebnjom prate širenje covida 19 u Kini, prenosi Hina.

Stroge epidemiološke mjere u drugoj ekonomiji svijeta, ali i troškovni pritisci prigušili su aktivnost u azijskoj industriji u avgustu, zasjenivši izglede za oporavak regije od posljedica pandemije, pokazala su istraživanja objavljena u četvrtak.

Tehnološki centar Shenzen na jugu Kine postrožio je mjere zbog kontinuiranog širenja zaraze, zabranivši na tri dana velika okupljanja i zabavu u zatvorenom u četvrti Baoan.

Kineska politika nulte tolerancije na covid koči privredu, što znači i slabiju potražnju za energentima.

Tržišta brinu i rekordna inflacija i najava agresivnog podizanja ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i eurozoni kako bi se obuzdao rast cijena.

Oživljavanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine značilo bi veće snabdjevanje budući da bi iranskoj nafti omogućilo povratak na tržište.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u četvrtak da se nada da bi dogovor mogao biti postignut idućih dana.

Članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) proizvodile su u avgustu 29,6 miliona barela dnevno, prema Reutersovom istraživanju, najviše od aprila 2020. I američka je proizvodnja u junu dostigla najviši nivo od proljeća 2020, od 11,82 miliona barela dnevno.

“Potražnja za naftom na Zapadu, ali i u Kini stagnira dok snabdjevanje polako raste, najvećim dijelom zahvaljujući procvatu proizvodnje iz škriljaca u SAD-u”, rekao je Norbert Rucker iz švajcarske banke Julius Baer.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u srijedu pojeftinio 5,37 USD, na 101,04 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije