fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte ispod 85 USD

Cijene nafte ispod 85 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod 85 USD uoči sastanka vodećih proizvođača i rasprave o zahtjevima za povećanjem snabdjevanja kako bi se pratio oporavak potražnje od koronakrize.

Na londonskom tržištu je cijena barela pala 14 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,57 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 47 centi nižoj cijeni, od 83,58 USD.

Cijene su podržala nagađanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici i na ovosedmičnom sastanku potvrditi julsku odluku o skromnom povećanju proizvodnje u decembru i prvim mjesecima naredne godine, za 400 hiljada barela dnevno.

Veliki potrošači traže od njih da znatnije povećaju snabjevanje, a istraživanje Reutersa objavljeno u ponedjeljak pokazalo je da su u oktobru zbog neočekivanih poremećaja u proizvodnji na tržište izbacili manje nafte nego što su planirali.

Sporo povećanje proizvodnje i naglo jačanje potražnje u periodu otvaranja ekonomija paralelno postupnom ublažavanju koronaograničenja podiglo je u prošloj sedmici cijene nafte na 86,7 USD.

Dodatnu podršku cijenama pružalo je poskupljenje plina i ugljenika, koje je podstaklo proizvođače struje da ih zamijene jeftinim dizelom i mazutom, ali je Kina u međuvremenu intervenisala na tržištu ugljenika, a Rusija najavljuje pojačano snabdjevanje Evrope gasom na pragu zime.

Više cijene ipak su podstakle pojedine proizvođače da razmotre povećanje proizvodnje. BP je tako objavio da će povećati ulaganja u proizvodnju gasa i nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u idućoj godini s milijardu na 1,5 milijardi USD.

Uzlazni trend cijena zakočila su i očekivanja da će izvještaji iz SAD-a pokazati rast zaliha u prošloj sedmici 1,6 miliona barela.

Odvojeno je OPEC objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak koštao 82,49 USD, što znači da je bio 38 centi jeftiniji nego na kraju prošle sedmice.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Borusija u finalu Lige šampiona

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se u finale Lige evropskih...