fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu najvišeg sedmičnog nivoa

Cijene nafte blizu najvišeg sedmičnog nivoa

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte oslabile su u utorak na međunarodnim tržištima, ali i dalje se zadržavaju blizu najviših nivoa u zadnjih sedmicu, dok očekivanja investitora o brzom povratku iranskih barela na tržišta slabe.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 68,26 USD, nakon skoka u ponedjeljak od tri odsto, prenosi Hina.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 29 centi nižoj cijeni, od 65,76 USD. U prethodnom trgovinskom danu poskupio je 3,9 odsto.

Nedirektni pregovori u Beču između Sjedinjenih Ameirčkih Država (SAD) i Irana trebalo bi se ove sedmice nastaviti. Razgovori su dobili još jednu šansu nakon što su Teheran i nuklearna agencija Velike Britanije produžili sporazum o praćenju nuklearnog programa te bliskoistočne zemlje.

Američki državni sekretar Antony Blinken u nedjelju je saopštio da SAD još nijesu vidjele hoće li Iran krenuti u ispunjavanje svojih nuklearnih obaveza kako bi se uklonile sankcije, uprkos tekućim razgovorima koji pokazuju napredak.

“Čini se da tržište više ne očekuje da će se nuklearni sporazum između SAD-a i Irana obnoviti u bliskoj budućnosti, pa zato se ni iranski izvoz nafte neće brzo vratiti na globalno tržište”, objavio je Commerzbank u bilješci.

Međutim, oporavak od pandemije covida 19 u svijetu pokazuje mješovite izglede naftne potražnje.

I dok djelovi Evrope i SAD-a bilježe manje infekcija i smrtnih slučajeva pa vlade ublažavaju mjere ograničenja, u drugim područjima poput Indije, koja je treći po veličini svjetski uvoznik nafte, nivoi zaraze su i dalje visoki. Broj novozaraženih koronavirusom u Indiji porastao je visokih 222,32 hiljade, pokazali su u ponedjeljak objavljeni vladini podaci, ali to je ipak ispod brojeva s početka mjeseca kada je ta brojka znala prelaziti 400 hiljada.

Njemačka ekonomija se u prvom tromjesečju smanjila više nego što se očekivalo, jer su ograničenja povezana s koronavirusom podstakla domaćinstva da više novca ulažu u štednju, pokazali su podaci objavljeni utorak.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 66,93 USD, što znači da je porasla 2,79 USD u odnosu na posljednji dan prošle sedmice.

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...