fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 80 USD

Cijene nafte blizu 80 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u srijedu blizu 80 USD, podržane nadom da će izmijenjene mjere suzbijanja covida u Kini podržati potražnju i zabrinutost za snabdijevanje iz Rusije zbog zastoja tankera u Bosforu.

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila viša 57 centi nego na zatvaranju trgovine u utorak i iznosila je 79,92 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 35 centi višoj cijeni, od 74,6 USD.

U fokusu tržišta bio je zastoj tankera u Bosforu, prenosi SEEbiz.

Najmanje 20 tankera s naftom čeka u turskim vodama prelaz iz Crnog mora u Mediteran dok njihovi operateri pokušavaju u što kraćem roku ispoštovati nove turske propise o osiguranju, uvedene prije no što je G7 ograničio cijenu ruske nafte, rekli su u utorak izvori u industriji.

G7 je osiguravaocima i prevoznicima zaprijetio sankcijama budu li prevozili rusku naftu skuplju od 60 USD.

Rusija razmatra odgovor na cjenovni limit, uključujući i zabranu prodaje nafte nekim zemljama i utvrđivanje maksimalnog popusta, izvijestio je ruski poslovni list Vedomosti.

Novinska agencija RIA citirala je potpredsjednika ruske vlade da Moskvu brine gomilanje tankera u Bosforskom tjesnacu.

“Ako je povjerenje u neprekinuto snabdjevanje ruskom naftom odigralo ikakvu ulogu u padu cijena u posljednje vrijeme, vjerovatno je počivalo na zabludi. To najbolje pokazuje zastoj tankera u turskim vodama”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Podršku cijenama pružila je i kineska najava opsežnijih izmjena mjera suzbijanja covida od početka pandemije, budući da bi mogla podstaći potražnju.

Snažniju potražnju signalizuje i zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici, za oko 6,4 miliona barela, prema tržišnim izvorima koji su imali uvid u izvještaj Američkog instituta za naftu (API).

Značajniji rast zakočilo je upozorenje velikih američkih banaka o vjerovatnoj recesiji u narednoj godini, napominje Reuters.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u utorak pojeftinio 3,39 USD, na 79,77 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije