fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 69 USD

Cijene nafte blizu 69 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu 69 USD, podržane tijesnim snabdijevanjem koje je ublažilo zabrinutost zbog ponovnog širenja koronavirusa i njegovog mogućeg uticaja na oporavak potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 22 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 68,86 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 21 cent višoj cijeni, od 66,63 USD, prenosi Hina.

Trgovce je uznemirilo ponovno širenje koronavirusa širom svijeta i uvođenje mjera zatvaranja, koji bi mogli ponovo da pogode potražnju upravo kada se vodeći proizvođači spremaju da povećaju snabdijevanje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom, planiraju da od avgusta do kraja godine povećaju snabdijevanje za dva miliona barela dnevno, kako bi obuzdali cijene i podmirili sve veću potražnju u postpandemijskom oporavku.

OPEC očekuje da će potražnja za naftom ove godine porasti 6,6 odsto, s težištem na drugoj polovini godine.

Moguće poklapanje širenja zaraze s povećanjem snabdijevanja bilo je u fokusu tržišta, ali se nervoza stišala.

Analitičar švajcarske banke Julius Baer, Carsten Menke, ocijenio je da je malo vjerovatno da će delta varijanta ugroziti oporavak globalne privrede.

“Moguće je tek povremeno posrtanje pojedinih regija”, smatra Menke.

Analitičari procjenjuju i da je dogovoreno povećanje snabdijevanja prilično skromno.

“Čini se da se globalna potražnja i dalje dinamično oporavlja, pa bi tržište nafte u narednim mjesecima trebalo da završi s deficitom u snabdijevanju, uprkos povećanju OPEC+ proizvodnje” rekao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Zbog praznika u muslimanskom svijetu, OPEC u utorak nije objavio kolika je prethodnog dana bila cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica. U četvrtak je iznosila 73,15 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...