fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 66 USD

Cijene nafte blizu 66 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 66 USD, podstaknute poboljšanim procjenama potražnje zbog znaka oporavka ekonomije od posljedica pandemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 24 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 66,34 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 36 centi nižoj cijeni, od 62,79 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene je podstakla procjena Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će se globalna potražnja izjednačiti s ponudom u drugoj polovini godine i da će proizvođači možda morati da na tržište plasiraju dodatna dva miliona barela nafte dnevno, kako bi je podmirili.

I IEA i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) podigle su procjene rasta potražnje u ovoj godini, na 5,7 miliona barela dnevno, odnosno na 5,95 miliona barela dnevno.

Dodatnu podršku cijenama pružio je i sedmični izvještaj američke Vlade o zalihama, koji je pokazao pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 5,9 miliona barela. Na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zalihe sirove nafte spustile su se na rekordno nizak nivo.

Isporuke benzina na tržište, pokazatelj američke potrošnje goriva, porasle su na 8,9 miliona barela dnevno, najviši nivo od avgusta, objavila je vlada.

Podršku cijenama pružaju i poboljšani izgledi za oporavak ekonomije od koronakrize. Međunarodni monetarni fond (MMF) nedavno je podigao procjenu rasta svjetske ekonomije u ovoj godini na šest odsto.

Proizvođači paralelno ograničavaju snabdijevanje, iako su ove godine blago popustili ograničenja.

Kontrola ponude i oporavak ekonomije trebalo bi da cijenama nafte pruže priliku da se probiju iz uskog raspona u kojem su se kretale u posljednje vrijeme, procjenjuju analitičari Goldman Sachsa.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici saopštio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 63,39 USD, što znači da je porasla 1,54 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Olimpijski karavan krenuo sa Cetinja

Podgorica, (MINA) - Osnovna namjera Olimpijskog karavana je da proširi olimpijski duh i pokret...