fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene goriva zavisiće od dešavanja na Bliskom istoku

Cijene goriva zavisiće od dešavanja na Bliskom istoku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Teško je prognozirati da li će se cijene goriva na tržištu stabilizovati, saopštio je analitičar Davor Dokić i dodao da će sve zavisti od dešavanja na Bliskom istoku.

On je za Radio Crne Gore kazao da je na izvršnoj vlasti da se, ukoliko bude ekstremnih povećanja cijena, odluči na smanjenje akciza na gorivo, kako je to učinila prethodna vlada.

Gorivo je ove godine prvi put poskupjelo na početku i to jedan do dva centa, pa je litar benzina 95 i 98 koštao 1,48 EUR, odnosno 1,52, a dizela 1,43 EUR, prenosi portal RTCG.

Do ponedjeljka je bilo devet usklađivanja gdje je zabilježeno sedam poskupljenja i samo dva pojeftinjenja, od po cent ili dva. Ukupno za četiri mjeseca cijena benzina je uvećana 12 centi, odnosno 20 centi, a dizela pet.

Maloprodajna cijena kod nas formira se prema vladinoj Uredbi o maksimalnoj maloprodajnoj cijeni naftnih derivata koja uključuje uvoznu cijenu, takse, poreze, naknade, akcize i porez na dodatu vrijednost (PDV).

“Najveći uticaj na cijenu imaju upravo uvozna cijena, akcize i PDV. Za benzin akciza iznosi 54, a na dizel 44 centa. Prihod države od PDV-a koji je 21 odsto ili 30 centi. Analize pokazuju i to da potrošači u Crnoj Gori plaćaju 11 centi veću akcizu po litru u odnosu na građane EU ili čak 19 centi na benzin”, kazao je Dokić.

Nafta kao berzanska roba podliježe oscilacijama, pa trenutni pad na tržištu ne znači da bi moglo doći do stabilizacije cijena. Upitno je, kaže Dokić, šta će biti sa aktuelnim sukobima na Bliskom istoku.

On je podsjetio da je prethodna vlada, kada je gorivo imalo maksimalnu cijenu, reagovala tako što je prepolovila akcize sa 44 na 22 centa.

„Takva bi trebalo da bude i reakcija aktuelne izvršne vlasti u slučaju rasta cijena“, poručio je Dokić.

Prihod od akciza na kraju prošle godine dostigao je preko 185 miliona ili 60 miliona više nego godinu prije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...