fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene dionica oštro pale

Cijene dionica oštro pale

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su i u srijedu cijene dionica oštro pale, drugi dan zaredom, jer je najveća svjetska berza pod pritiskom jačanja napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Rusije oko Ukrajine.

Dow Jones pao je 464 boda ili 1,38 odsto, na 33.131 bod, dok je S&P 500 potonuo 1,84 odsto, na 4.225 poena, a Nasdaq indeks 2,57 odsto, na 13.037 bodova, prenosi SEEbiz.

Pad indeksa je posljedica napetosti u vezi sa Ukrajinom, koja je proglasila vanredno stanje, dok je ministarstvo vanjskih poslova SAD-a poručilo da je ruska invazija na Ukrajinu moguća svakog trena.

Ministarstvo je dodalo da nema nikakvih znakova da se Rusi povlače, dok je Bijela kuća poručila da nema namjeru slati vojne trupe da se bore u Ukrajini.

Dan prije ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je dvije odmetnute proruske regije na istoku Ukrajine i zapovjedio ruskoj vojsci da odmah krene tamo kako bi održala mir.

To je izazvalo oštre osude Zapada i sankcije protiv Rusije, usmjerene na ruske banke i državni dug.

„Putin ne popušta, uprkos sankcijama. To zaista pojačava nervozu na tržištima jer su moguće dalje agresivne akcije, pa se procjenjuje što bi to značilo za cijene sirovina i inflaciju”, kazao je direktor u firmi Wedbush Securities, Michael James.

Padom S&P 500 indeksa u srijedu zaronio je još dublje u područje korekcije, više od deset odsto ispod svog prethodno rekordnog nivoa, dok je Nasdaq indeks od početka godine u minusu oko 16 odsto.

Dow Jones indeks nalazi se na rubu područja korekcije.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,05 odsto, na 7.498 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,42 odsto, na 14.631 poen, a pariski CAC 0,1 odsto, na 6.780 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Borusija u finalu Lige šampiona

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se u finale Lige evropskih...