fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene dionica oštro pale

Cijene dionica oštro pale

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica su ove sedmice oštro pale, jer su zbog daljeg širenja koronavirusa splasnule nade u brzi oporavak ekonomije, a ulagače su zabrinuli i poremećaji na Wall Streetu zbog borbe malih ulagača i investicionih fondova oko kompanije GameStop.

Na Wall Streetu je Dow Jones potonuo 3,3 odsto na 29.982 boda, dok je S&P 500 skliznuo 3,3 odsto na 3.714 poena, a Nasdaq indeks 3,5 odsto na 13.070 bodova.

Početkom sedmice ti indeksi su dostigli nove rekorde, ali su na kraju završili s najvećim gubitkom još od oktobra prošle godine, prenosi Hina.

Cijene dionica mjesecima su rasle na osnovu fiskalnih i monetarnih podsticaja, ali se najveća svjetska ekonomija još nije sasvim oporavila od koronakrize.

Stoga su se ulagači, zabrinuti zbog visokih cijena dionica, daljeg širenja koronavirusa i usporavanja procesa vakcinisanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi, polovinom sedmice odlučili na prodaju dionica.

Pritom, ulagače nije ohrabrilo ni saopštenje čelnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), koji su u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, poručili da će ključne kamatne stope ostati nepromijenjene na izuzetno niskim nivoima blizu nule, da će nastaviti kupovati obveznice i da su spremni da podržavaju ekonomiju sve dok se sasvim ne oporavi od pandemije koronavirusa.

No, centralna banka poručila je i da se tempo oporavka privrede i zaposlenosti posljednjih mjeseci usporio, pri čemu je slabost najizraženija u sektorima koji su pod najvećim uticajem pandemije.

„Ekonomija je još daleko od naših ciljeva u vezi inflacije i monetarne politike i vjerovatno će biti potrebno još neko vrijeme dok se na postigne dalji napredak”, kazao je predsjednik Fed-a, Jerome Powell.

Iako je Fed poručio da će nastaviti da podržava ekonomiju, cijene dionica su pale jer su se ulagači nadali optimističnijem osvrtu na ekonomsku situaciju.

„Fed-ove poruke o usporavanju tempa oporavka i da će oporavak privrede zavisiti od tempa vakcinisanja, nijesu nove vijesti, no to je ulagače vratilo u realnost, pa su splasnule nade u brzi oporavak”, rekao je strateg u NAB-u, Rodrigo Catril.

Kako su pokazali službeni podaci, američka ekonomija je prošle godine pala 3,5 odsto, najviše od Drugog svjetskog rata.

„S obzirom na dalje širenje koronavirusa i spori proces vakcinisanja, američka privreda će vjerovatno u prvom tromjesečju izgubiti na zamahu”, rekla je analitičarka u firmi Principal Global Investors, Seema Shah.

S obzirom na visoke cijena dionica, premda koronakriza još nije završena, ulagači se plaše da bi ‘balon’ na Wall Streetu mogao puknuti.

Pojedini analitičari upozoravaju da se odnos cijena i zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa kreće na najvišim vrijednostima od 2000. godine, uoči izbijanja dot.com krize.

A da je na tržištu puno špekulacija pokazao je i primjer trgovine videoigrama GameStop.

Cijena dionice te kompanije porasla je u dvije sedmice s oko 20 USD na više od 340 USD, što je posljedica borbe između malih investitora okupljenih na društvenim mrežama, koji podižu cijenu te dionice, i investicionih hedž fondova, koji su igrali na pad cijena i izgubili milijarde USD.

Na Wall Streetu vlada nervoza jer se ulagači pitaju hoće li hedž fondovi morati da prodaju druge dionice iz svojih portfelja, kako bi pokrili gubitke, što bi moglo dovesti do daljeg pada cijena dionica.

Postavlja se i pitanje hoće li mali ulagači, okupljeni na društvenim mrežama, nastaviti da trguju preko trgovinskih platformi, kao što su Robinhood i Interactive Brokers, i tako poremete planove velikih ulagača.

I na evropskim berzama cijene dionica su oštro pale, najviše zbog problema između Evropske unije (EU) i proizvođača vakcina, koji poručuju da neće isporučiti dogovorene količine.

Zbog toga bi restriktivne mjere u mnogim zemljama mogle biti zadržane duže nego što se očekivalo, što bi moglo usporiti oporavak privrede.

U takvom okruženju, londonski FTSE indeks potonuo je 4,3 odsto na 6.407 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 3,2 odsto na 13.432 poena, a pariski CAC 2,9 odsto na 5.399 bodova.

Na Tokijskoj berzi, Nikkei indeks je pao 3,4 odsto na 27.663 boda.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...