fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijena nafte raste četvrti dan zaredom

Cijena nafte raste četvrti dan zaredom

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima četvrti dan zaredom, na najviši nivo u posljednje dvije i po sedmice, dok su se američke zalihe sirove nafte, lož ulja i mlaznog goriva smanjile u vrijeme američke zimske oluje.

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 32 centa u popodnevnoj trgovini u odnosu na prethodno zatvaranje, na 82,52 USD, nakon što je u ranijoj trgovini skočila oko 2,7 odsto. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 33 centa višoj cijeni, od 78,62 USD.

Cijene su na oba tržišta u srijedu skočile nakon objave vladinih podataka da su zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pale mnogo više nego što su analitičari očekivali u sedmici koja je završila sa 16. decembrom, 5,89 miliona barela, prenosi Hina.

Zalihe derivata, koje uključuju lož ulje i mlazno gorivo takođe su pale suprotno očekivanjima da će porasti.

Pad američkih zaliha dolazi nakon što je potražnja za lož uljem porasla u uslovima snažne zimske oluje u SAD-u, s očekivanim zahlađenjima ispod nule zbog vjetrova sve do južnog Teksasa i uz rekordno niske prognoze za Floridu.

Istovremeno su vazduhoplovni prevoznici otkazali gotovo dvije hiljade letova planiranih za četvrtak i petak, prekinuvši praznične planove za hiljade putnika i odašiljući medvjeđi signal potražnji goriva za putovanja.

Cijene takođe ograničavaju zabrinutost za potražnju usljed porasta broja zaraženih od covida 19 u Kini i strahovi od globalne recesije.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u srijedu barel korpe nafte njenih članica u odnosu na prethodni dan porastao 1,23 USD, na 79,36 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Uprava policije, budva, silovanje

Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Podgorica, (MINA) – Službenici budvanske policije uhapsili su M.J. (21) iz Bijelog Polja osumnjičenog...