fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCEZAP dodjeljuje sertifikat Fer sa potrošačima

CEZAP dodjeljuje sertifikat Fer sa potrošačima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) predstaviće u ponedjeljak prve kompanije u Crnoj Gori kojima će biti dodijeljen sertifikat Fer sa potrošačem.

Iz CEZAP-a su kazali da će na konferenciji, koju organizuju u hotelu Cue u Podgorici, biti svečano uručeni sertifikati Fer sa potrošačem, kao i da će biti predstavljeni benefiti koje taj model pruža.

Sertifikat Fer sa potrošačem, kako su objasnili, predstavlja znak od povjerenja, ugleda i zagarantovane dobre prakse u odnosima sa potrošačima koji izdaje CEZAP.

Sertifikat pokriva šest ključnih oblasti za zaštitu potrošača, a to su zaštita bezbjednosti i zdravlja potrošača, primjena poštene poslovne prakse u oglašavanju i zaključivanju ugovora, odnosi sa potrošačima i rješavanje žalbi, zaštita ličnih podataka i privatnosti, edukacija i informisanje i savjesna i održiva potrošnja.

„Ukoliko kompanija ispuni više od polovine kriterijuma za sertifikaciju u svakoj oblasti, dodijeliće joj se sertifikat koji će moći da istakne u svojim prostorijama, na svojim proizvodima, reklamno-promotivnim sadržajima, veb stranici i profilima na društvenim mrežama, poručujući time da pripada grupi preduzeća koja se ističu u svom korektnom odnosu prema potrošačima“, saopštili su iz CEZAP-a.

Pored toga, kompanija dobija i stručnu podršku CEZAP-a u mirnom rješavanju potrošačkih sporova i javnu promociju putem medijske kampanje i objavlјivanja u onlajn registru sertifikovanih kompanija koji će biti dostupan na webu.

„Izdavanje sertifikata doprinijeće povećanju povjerenja potrošača u kompanije, a s druge strane kompanije će steći veću vidlјivost i pokazati bolјi odnos prema potrošačima na polјu sagledavanja njihovih problema i rješavanja žalbi posredstvom organizacija potrošača“, rekli su iz CEZAP-a.

Oni su dodali da će postizanje međusobnog povjerenja između sektora civilnog društva, potrošača i kompanija poboljšati konkurentnost i omogućiti fer tržišne odnose.

Model sertifikacije Fer sa potrošačem razvijen je u okviru ConWeb-a, mreže nacionalnih potrošačkih organizacija Jugoistočne Evrope, koju sačinjavaju CEZAP, Organizacija potrošača Makedonije (OPM) i Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS), a u okviru projekta pod nazivom Razvoj partnerstva građanskog društva sa bisnis sektorom. Taj projekat su podržale Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (SIDA) i Balkanska mreža za razvoj civilnog društva (BCSDN).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...