fbpx
NaslovnicaGlavna vijestCEDIS: Negativno mišljenje DRI ne odražava realno stanje

CEDIS: Negativno mišljenje DRI ne odražava realno stanje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) se detaljno izjasnio na sve nalaze Državne revizorske institucije (DRI) za 2022. godinu i smatra da negativno mišljenje ne odražava realno stanje s obzirom na dosadašnje standarde te institucije.

“Uvidom u ranije revizije objavljene na sajtu DRI može se zaključiti da na ovakve nalaze i preporuke do sada DRI nije davala duplo negativno mišljenje, te smatramo da naša kompanije ne bi trebalo da bude izuzetak u tome”, navodi se u saopštenju.

DRI je dala negativna mišljenja na reviziju godišnjih finansijskih izvještaja CEDIS-a za 2022, kao i na reviziju pravilnosti poslovanja. DRI je utvrdila nepravilnosti u oblasti evidencije imovine, odloženih poreskih obaveza, zapošljavanja i javnih nabavki.

Kada je u pitanju preporuka da CEDIS sa osnivačem, odnosno Elektroprivredom (EPCG), nastavi aktivnosti na rješavanju imovinsko pravnog statusa, iz CEDIS-a su naveli da kompanija ne može uticati na realizaciju te preporuke, jer su te aktivnosti u isključivoj nadležnosti EPCG.

“Kada je u pitanju preporuka u vezi sa obračunom odloženih poreskih sredstava i odloženih poreskih obaveza izjasnili smo se da su odložena poreska sredstva/obaveze, u skladu sa MRS 12, iznosi poreza na dobit, koji će biti plaćeni u budućim izvještajnim periodima, u odnosu na oporezive privremene razlike”, rekli su iz CEDIS-a.

Iz kompanije su objasnili da se ne radi o „stvarnim“ obavezama, odnosno obavezama koje CEDIS ima prema državi, već je riječ o „obavezi“ tekućeg prema nekim od budućih obračunskih perioda.

“CEDIS kao regulisani privredni subjekat od Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) ima obavezu vođenja i regulatornog računovodstva. Rashodi/prihodi po osnovu odloženih poreskih sredstava i obaveza se ne priznaju u okviru regulatorno dozvoljenog prihoda (RDP), što CEDIS dovodi u dodatno nepovoljan položaj. Stope utvrđene članom 28 Zakona, po našem mišljenju, se nedvosmisleno mogu primjenjivati na obračun tekućeg poreza na dobit pravnih lica”, naveli su iz CEDIS-a.

U skladu sa paragrafom 47 i 49 MRS 12, odložene poreske obaveze se, kako su objasnili, vrednuju na osnovu poreske stope poreza na dobit, za koju se očekuje da će se primjenjivati u periodu kada se sredstvo realizuje, odnosno obaveza izmiri.

“Kako smo već naveli, nije za očekivati da će se privremene razlike, iz ovog osnova, poništiti u skorijim izvještajnim periodima”, dodaje se u saopštenju.

Poreska uprava je, kako su zaključili, obavila inspekcijski nadzor i provjeru pravilnosti obračunavanja, prijavljivanja i plaćanja poreza i drugih dažbina, provjeru ažurnosti i drugih evidencija, utvrđivanje neprijavljenih prihoda kojim je obuhvaćena i 2022. godina, kada nijesu konstatovane bilo kakve nepravilnosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije