fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCBCG raspisala konkurs za dodjelu Zelene nagrade

CBCG raspisala konkurs za dodjelu Zelene nagrade

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) raspisala je konkurs za dodjelu Zelene nagrade za najbolji akademski rad iz oblasti uticaja klimatskih promjena na finansijski sistem.

Vrhovna monetarna institucija je, sa ciljem afirmacije odgovornog odnosa prema izazovima klimatskih promjena i stimulisanja naučne misli u toj oblasti, ustanovila Zelenu nagradu CBCG, za najbolji akademski rad iz oblasti uticaja klimatskih promjena na finansijski sistem i raspisala konkurs za prijavu radova za ovu godinu.

Zelenu nagradu CBCG, koja će biti dodijeljivana povodom Dana ekološke države Crne Gore, 20. septembra, čine plaketa i novčani dio u iznosu od dvije hiljade EUR.

“Rok za prijavu radova je 18. avgust ove godine, a pravo na prijavu imaju crnogorski državljani koji su stekli visoko obrazovanje, najmanje nivo VI, odnosno 180 CSPK, na nekom od univerziteta, fakulteta ili visokih škola u Crnoj Gori ili inostranstvu”, objasnili su iz CBCG.

Dostavljeni radovi ne smiju biti ranije objavljeni, niti u isto vrijeme poslati na razmatranje ili prihvaćeni za objavljivanje od drugih institucija ili časopisa.

Takođe, radovi moraju zadovolje kriterijume inovativnosti, teorijskog i empirijskog doprinosa afirmaciji najbolje prakse za djelovanje centralnih banaka i drugih regulatora i supervizora finansijskog sistema na izazove klimatskih promjena i njihov uticaj na stabilnost finansijskog sistema.

“Svjesna da klimatski rizici utiču na finansijske rizike, a finansijski rizici na stabilnost i sigurnost finansijskog sistema, CBCG, kao društveno-odgovorna institucija, Zelenom nagradom želi da ukaže na neophodnost da kreditne institucije identifikuju i prate klimatske rizike, njihovu izloženost ovim rizicima i da ih uključe u svoje poslovanje”, dodaje se u saopštenju.

Pritom, kako su naveli, centralne banke, kao regulatori i supervizori finansijskog sistema, u okviru svojih nadležnosti i uz očuvanje nezavisnosti, treba da ukazuju na ove rizike, prate ih i ocjenjuju otpornost na njih.

Aktivnosti vrhovne monetarne institucije u borbi protiv klimatskih promjena definisane su Politikom CBCG u vezi sa izazovima klimatskih promjena, koja će se realizovati kroz Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu od ove do 2026. godine.

Centralna banka je, takođe, i član Mreže za ozelenjavanje finansijskog sistema (NGFS), koju čine centralne banke razvijenih i zemalja u razvoju, a u njenom radu, u svojstvu posmatrača, učestvuju i ključne finansijske institucije na globalnom nivou – Međunarodni monetarni fond (MMF), Svjetska banka (SB), Banka za međunarodna poravnanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije