fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCBCG posvećena zaštiti prava klijenata kreditnih institucija

CBCG posvećena zaštiti prava klijenata kreditnih institucija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) posvećena je zaštiti prava klijenata kreditnih institucija i korisnika finansijskih usluga i u prethodnom periodu je preduzela niz aktivnosti kako bi organizaciono i kadrovski osnažila resurse u toj oblasti, saopštio je njen guverner Radoje Žugić.

Žugić je predstavnike Ekspertske misije EU za Poglavlje 28 – Zaštita potrošača, Vitomira Fistera i Marka Baretića upoznao sa aktivnostima CBCG u oblasti zaštite prava klijenata kreditnih institucija i korisnika finansijskih usluga, ističući da je to jedna od njenih ključnih kontrolnih funkcija.

“Najskoriji dobar primjer prakse CBCG u tom smislu je i preventivna intervencija i zahtjev da banke pripreme programe zaštite klijenata koji imaju kredite sa varijabilnom kamatnom stopom. Kroz te programe, korisnici kredita biće na jasan i nedvosmislen način upozoreni na sve rizike koji proizilaze iz promjenjivosti kamatnih stopa“, naveo je Žugić.

On je dodao da će banke, prije zaključivanja ugovora o kreditu sa varijabilnom kamatnom stopom, upoznati klijente sa posljedicama eventualnog daljeg rasta EURIBOR-a, pa će oni biti u prilici da procijene da li je predloženi ugovor o kreditu prilagođen njihovim potrebama i finansijskom stanju.

Žugić je sagovornike upoznao i sa trenutnim stanjem u bankarskom sektoru i saopštio da je bankarski sistem stabilan, a ključni bankarski parametri na rekordnim nivoima.

Eksperti EU su saopštili da je cilj Misije sveobuhvatna ocjena nivoa spremnosti Crne Gore u pogledu ispunjavanja završnih mjerila za privremeno zatvaranje pregovaračkog Poglavlja 28.

„Svrha ekspertske misije je sveobuhvatna ocjena trenutnog stanja sistema zaštite potrošača i njegovog funkcionisanja, kako bi se pristupilo procjeni adekvatnosti administrativnih struktura i kapaciteta za pravilnu implementaciju zakonodavstva do momenta pristupanja EU“, naveli su eksperti EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata

Podgorica, (MINA) - Aktuelne geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata za članstvo...