fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryCBCG će angažovati nezavisnog revizora

CBCG će angažovati nezavisnog revizora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) namjerava da, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Podgorici, angažuje nezavisnog, međunarodno priznatog spoljnjeg revizora koji će da analizira i ocijeni kvalitet poslovnih procesa i procedura, posebno u segmentu supervizije, odnosno kontrole banaka.

Iz CBCG su kazali da angažuju revizora kontinuirano radeći na unaprjeđenju transparentnosti, sa ciljem daljeg jačanja povjerenja u njen rad.

“Imajući u vidu da je očuvanje kredibiliteta jedan od osnovnih ciljeva CBCG, a zbog nedavnih dešavanja koja su mogla negativno uticati na njega, insistiraćemo da se revizija posebno fokusira na proces nadzora poslovnih banaka u posljednjih pet godina”, navodi se u saopštenju.

CBCG, od svog osnivanja, ima uspostavljen sistem interne revizije, a takođe su njeni godišnji finansijski izvještaji predmet redovih kontrola nezavisnog, međunarodno priznatog eksternog revizora, u skladu sa Zakonom o CBCG.

“Trenutno je u toku revizija godišnjih finansijskih izvještaja za prošlu godinu, koja, između ostalog, obuhvata i reviziju podataka iz svih finansijskih operacija i sistema platnog prometa”, precizirali su iz CBCG.

U svim dosadašnjim izvještajima revizora dato je pozitivno mišljenje i istaknuto da finansijski iskazi CBCG pružaju istinit i fer prikaz finansijskog stanja, poslovni rezultat i tokove gotovine u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja.

CBCG je 7. decembra uvela privremenu upravu u Atlas i Invest banku Montenegro (IBM) na osnovu rezultata prethodno sprovedenih kontrola.

Savjet CBCG je početkom januara donio rješenja o oduzimanju dozvole za rad IBM-u i otvaranju stečajnog postupka nad njom.

U međuvremenu se objema bankama bavi tužilaštvo zbog sumnje u pranje novca. Za vlasnikom tih banaka, Duškom Kneževićem raspisana je nacionalna
potjernica, jer je nedostupan Specijalnom državnom tužilaštvu, koje je otvorilo istragu protiv njega zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i doprinosa i pranje novca.

Najčitanije