fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBrkovićima i Popoviću produžen pritvor još dva mjeseca

Brkovićima i Popoviću produžen pritvor još dva mjeseca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Biznismenu Draganu Brkoviću i njegovim sinovima Borisu i Bojanu, kao i izvršnom direktoru kompanije Vektra, Miliću Popoviću produžen je pritvor još dva mjeseca, saopšteno je Pobjedi iz Višeg suda.

Njima je produžen pritvor zbog sumnje da su, prilikom privatizacije hotelsko-turističkog preduzeća Boka, malverzacijama nanijeli štetu toj kompaniji.

List piše da se oni terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i pranje novca.

HTP Boku je 2007. godine privatizovala Vektra Montenegro, koja je u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića.

Vektri Montenegro je tada prodatao 59 odsto državnih akcija u HTP Boka za 22,2 miliona EUR, uz najavu investiranja od najmanje 50 miliona.

Bivši radnici Vektra Boke su podnijeli krivične prijave protiv kompletnog menadžmenta, a od Vrhovnog državnog tužilaštva i specijalnog tužioca Milivoja Katnića su tražili da ispitaju privatizaciju bivšeg HTP Boka i sudbinu 60 miliona EUR položene garancije u privatizaciju tog preduzeća.

Predstavnik bivših radnika Đorđe Rajak kazao je ranije da radnicima nije povezano 800 godina radnog staža, da mnogim radnicima nedostaje 14-15 godina staža zbog čega mnogi ne mogu u penziju ili zbog toga primaju privremene od oko 140 EUR mjesečno.

Dragan Brković je u aprilu ove godine na sjednici Komisije za kontrolu privatizacije rekao da radnicima duguje još oko pola miliona EUR i da garantuje da će taj novac dobiti, dok druge dugove on ne priznaje jer ih nema u dokumentima stečajne uprave.

On je tvrdio da ga je Vlada prevarila 2007. kada je kupovao HTP Boku, jer su bili sakriveni podaci o gubicima, radnim sporovima, dugovima i restituciji.

Dragan Brković je najavio tužbu protiv države za obeštećenje od više od 50 miliona EUR ukoliko mu se ne omogući investiranje.

Dragan Brković i Milić Popović kazali su da tokom tenderske procedure nije bilo podataka koje su naknadno otkrili. Kako su tvrdili, radi se o prikrivenom gubitku od 26 miliona EUR, radnim sporovima vrijednim 3,5 miliona EUR, 27 miliona EUR neusaglašenog kapitala, problemima restitucije nad imovinom vrijednom 15 miliona EUR i poreskom dugu od 557 hiljada EUR.

“To je najveći promašaj u mojoj 48-godišnjoj poslovnoj karijeri. A zašto? Zato jer sam vjerovao državi i institucijama Sistema”, kazao je Dragan Brković.

Dragan Brković je u Specijalnom državnom tužilaštvu saslušavan i početkom ove godine i to zbog sumnje da je nezakonito trošio novac koji je njegova firma dobila od kredita iz Abu Dabi fonda, što je on negirao.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije