fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBrajović da zakaže hitnu sjednicu parlamenta kako bi se usvojio Zakon o...

Brajović da zakaže hitnu sjednicu parlamenta kako bi se usvojio Zakon o PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je predsjednika Skupštine, Ivana Brajovića, da hitno zakaže sjednicu parlamenta, kako bi Predlog izmjena i dopuna zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) bio usvojen do kraja mjeseca, a počeo da se primjenjuje u avgustu.

“Vrlo je važno da li će oni koji su gradili ovu zemlju i uplaćivali u Fond PIO dobiti barem dio onoga što sazlužuju ili će opet biti predmet političkih igara na njihovu štetu. Zbog toga vas još jednom pozivamo da zakažete sjedncu po hitnoj proceduri, kako bi predloženi zakon bio usvojen do 31. jula i počeo da se primjenjuje u avgustu”, navodi se u zahtjevu SDP-a upućenom Brajoviću.

Iz SDP-a su podsjetili da je Vlada, sa zakašnjenjem od skoro dvije godine, na sjednici u četvrtak utvrdila Predlog izmjena i dopuna Zakona o PIO, kojim se uvode povoljnosti za buduće i sadašnje penzionere.

Taj predloženi zakon je, kako se navodi u saopštenju SDP-a, gotovo identičan predlogu koji su podnijeli poslanici te partije prije godinu, a koji su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Bošnjačke stranke (BS) uporno odbijali da uvrste u dnevni red sjednica čak sedam puta.

“Ukoliko zakon ne bude usvojen do 31. jula, vrlo je izvjesno da od njega u dogledno vrijeme neće biti ništa, zato što je već sada prošlo preko 20 mjeseci od sporazuma socijalnih partnera, a kao sto vam je poznato izbori su raspisani za kraj avgusta”, rekli su iz SDP-a.

U SDP-u su Brajoviću poručili da crnogorski penzioneri nemaju puno razloga za zadovoljstvo svojim socijalnim položajem.

Vlada je, kako su naveli, predlagala, a Skupština skoro automatski usvajala brojne zakonske odredbe kojima je život prosječnog penzionera postajao sve teži, a njihov standard lošiji iz godine u godinu.

“Samo kroz povećanje stopa akciza i osnovne stope poreza na dodatu vrijednost (PDV), ali i uvođenje plaćanja dvije stavke za obnovljive izvore energije na računu za struju, naših 125 hiljada penzionera je moralo od prilično skromnih penzija izdvajati svakog mjeseca sve više i više novca za račune, hranu i ljekove”, poručili su iz SDP-a.

U toj partiji tvrde da je ukupan standard crnogorskih penzionera danas lošiji, jer je njihova prosječna penzija realno niža četiri odsto zbog rasta troškova života.

“Zbog svih ovih razloga, bilo bi od izuzetnog značaja da se navedeni zakon usvoji u hitnoj proceduri, kako bi naši budući i sadašnji penzioneri dobili barem malu satisfakciju na kraju mandatnog perioda”, zaključili su iz SDP-a.

Najčitanije