fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBolji uslovi života i poslovanja za više od 60 hiljada građana

Bolji uslovi života i poslovanja za više od 60 hiljada građana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Više od 60 hiljada građana Crne Gore danas ima poboljšane uslove života kroz unapređenje lokalne infrastrukture, 160 malih biznisa je konkurentnije, dok je zaposleno 80 građana, zahvaljujući podršci Norveške, pokazuju rezultati projekta Norveška za vas – Crna Gora.

Projekat, koji je sprovođen od 2018. do ove godine, finansira Norveška sa 1,4 miliona EUR. Sprovodi se u 16 manje razvijenih opština i ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore.

Iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) saopšteno je da je projekat Norveška za vas – Crna Gora posljednje dvije i po godine fokusiran na povjećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore.

Državna sekretarka Ministarstva ekonomskog razvoja, Milena Lipovina-Božović, kazala je da je uspješnost projekta bila u tome što je targetirao mikro, mala i srednja preduzeća u manje razvijenim opštinama, naročito u situaciji sa krizom koju je izazvala pandemija Covid-19 i na lokalnom nivou.

“Akcenat je bio i na zapošljavanju i razvoju infrastrukture, koja je veoma važna. Zahvalni smo Norveškoj na podršci i UNOPS-u na bliskoj saradnji tokom implementacije, a nadamo se da će ovi projekti potvrditi svoju održivost”, navela je Lipovina-Božović.

Tokom posljednje dvije i po godine, projekat je sproveo četiri javna poziva za podršku malim biznisima i razvoju poslovanja, sprovođenje stručnih obuka i razvoj lokalne infrastrukture, a odabrano je više od 40 projekata za dodjelu bespovratnih sredstava.

“Na taj način, 160 malih biznisa i preduzeća dobilo je neohodnu opremu i usluge, kojima su unaprijedili svoje poslovanje i otvorili 39 novih radnih mjesta, a više od 70 odsto njih je uvećalo prihode. Stručne obuke uspješno je završilo 68 nezaposlenih osoba, od kojih je 41 dobilo zaposlenje, dok su ostali pobošljali vještine potrebne za pronalaženje posla”, navodi se u saopštenju.

Ambasador Norveške, Jern Eugen Gjelstad, kazao je da su sve njihove aktivnosti planirane, razvijane i sprovedene u bliskoj saradnji sa crnogorskom Vladom, da bi obezbijedili da njihova nastojanja i prioriteti budu na najbolji način usklađeni sa lokalnim potrebama.

“Veoma mi je drago što je podrška Norveške doprinijela razvoju manje razvijenih opština u Crnoj Gori i pozitivno promijenila živote građana”, kazao je Gjelstad.

Projekat Norveška za vas – Crna Gora usklađen je sa relevantnim nacionalnim strategijama Crne Gore u oblasti zapošljavanja i ujednačenog regionalnog razvoja, kao i Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN) koje agencije UN-a podržavaju u kontinuitetu.

Stalni koordinator UN-a u Crnoj Gori, Peter Lundberg, kazao je da, osim podrške koju UN pruža u razvoju kapaciteta institucija na nacionalnom nivou, smatra da je podjednako važno pružati podršku i na regionalnom i lokalnom nivou.

“Ovaj projekat je pokazao da direktna podrška može da stvori veoma vidljive rezultate i efekte u skladu sa nacionalnim ciljevima zemlje”, dodao je Lundberg.

Projekat je doprinio i razvoju međuopštinske saradnje, kao i stvaranju sinergije različitih činilaca razvoja poslovanja u Crnoj Gori.

Šef programa višedržavne kancelarije UNOPS-a, Marko Vujačić, kazao je da se uspješnost tog projekta naročito ogleda u partnerstvu i zajedništvu ostvarenim sa Vladom Crne Gore i Norveškom, koji su imali povjerenje u UNOPS.

“Sve aktivnosti razvijane su u bliskim konsultacijama sa nacionalnim partnerima, tako da prioritetne potrebe budu identifikovane, pa danas imamo veoma opipljive rezultate zajedničke saradnje”, dodao je Vujačić.

Projekat Norveška za vas – Crna Gora ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore. Projekat finansira Norveška sa 1,4 miliona EUR, a aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Najčitanije