fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBojanić: U pripremi zakon o isplati sredstava radnicima MA

Bojanić: U pripremi zakon o isplati sredstava radnicima MA

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada priprema predlog zakona koji će riještiti status bivših zaposlenih u Montenegro Airlinesu (MA) i isplatiti im novčane nadoknade, saopštio je ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić.

On je, tokom rasprave o Predlogu zakona o prestanku važenja Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Airlines (MA) u Skupštini, kazao da radnicima nije isplaćeno sedam plata.

“Vlada hoće to da uvede u zakonski okvir. U fazi pripreme je zakon sličan onom za metalsku industriju, koji će riješiti status svih onih bivših zaposlenih MA. Jeste se to oteglo malo, ali ćemo ići zakonskom regulativom i jedan dio novca izdvojiti za nadoknade koje je radnicima ostao dužan MA“, rekao je Bojanić.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Dejan Đurović, pitao je Bojanića šta se može uraditi za 400 radnika koji su ostali bez posla i da li će im biti isplaćene sve zaostale zarade.

Bojanić je odgovorio da trenutno ne može da kaže da li će biti isplaćeno svih sedam plata, ali da Vlada ima volju da pomogne i da će to zavisiti i od novca u budžetu.

Bojanić je tokom rasprave kazao da, prilikom donošenja Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA, nije traženo mišljenje Agencije o zaštiti konkurencije (AZK).

„Nije to slučajno urađeno, jer se znalo da ovaj zakon ne može da prođe AZK. Njime se država obavezala da će 155 miliona EUR uložiti u MA. Jasno je da je u koliziji sa Zakonom o državnoj pomoći“, rekao je Bojanić u Skupštini tokom rasprave.

AZK je, kako je kazao, to razmatrala devet mjeseci i donijela rješenje o obustavi dodjele državne pomoći, dan nakon konačnog izvještaja izbora.

„Ovaj Zakon hoćemo da stavimo van pravnog prometa, jer pravi štetu državi Crnoj Gori. Paradoksalna je situacija da je država postala dužniku dužnik, jer Privredni sud tumači da se ništa nije desilo, iako je AZK donijela konačno rješenje da je taj zakon suprotan Zakonu o državnoj pomoći“, naveo je Bojanić.

On je kazao da određena preduzeća i građani koji potražuju od MA preko Privrednog suda, u izvršnom postupku se prebacuju na budžet Crne Gore.

„Nakon otvaranja stečajnog postupka Crna Gora je potraživala 103 miliona EUR, a stečajni upravnik je priznao 100 hiljada“, dodao je Bojanić.

On je dodao da država ima i negativan imidž zbog tog zakona u EU.

„Nama je taj zakon vezao ruke, jer nijesmo mogli da damo ni cent pomoći MA. Bili smo napadani od svih, pogotovo od poslanika koje danas ne vidim, koji su bili aktivni na Twitteru, napadima na nas zašto nijesmo spasili MA“, rekao je Bojanić.

Prema njegovim riječima, zakon je ogolio nemoć i urušio malo integriteta koje je imala AZK.

„I dalje nam pravi problem, jer sada imamo 89 izvršnih povjerilaca koji preko zakona čekaju da naplate iz budžeta svoja potraživanja od MA“, saopštio je Bojanić.

Đurović je ocijenio da je MA bio slika i prilika firme u kojoj je gospodarilo neznanje, a vrhunac je dostignut u posljednjih šest godina kada su ukupna zaduženja bila veća nego u 19 prethodnih godina.

„Firma je bila u ozbiljnim problemima vođena neodgovornim menadžmentom. Iz svega toga proizašao je veliki gubitak, neizmirene zarade i duboka nesolventnost“, kazao je Đurović.

On je naveo da je nevjerovatno kako je MA došao do toga da je gubitnik, kada je raspolagao flotom, bio redovni prevoznik, imao visoko stručno osoblje, a tih godina prevozio 650 hiljada putnika godišnje.

„Izvršni direktor dobio je dva puta otpremninu od preko 100 hiljada EUR, četiri motora su pretrpjela štete od višemilionskih iznosa, ostalo je 11,9 milionaa duga za poreze i doprinose, a sedam plata se duguje radnicima“, rekao je Đurović.

On je pitao Bojanića da li se to moralo uraditi ad hoc ili step by step.

Bojanić je odgovorio da su pokušavali da to riješe na sve moguće načine, ali da nijesu imali nijednu zakonitu državnu pomoć da je daju MA.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Danijel Živković, kazao je da je Bojanić u svom izlaganju imao za cilj da prikaže kako je prethodna administracija bila nesposobna, neznavena i sa lošim namjerama prema crnogorskoj ekonomiji i MA.

„Vi kao ministar i vaša Vlada ste šampioni u gašenju ekonomije Crne Gore i vašu znavenost, sposobnost i odnos prema crnogorskoj ekonomiji imali smo prilike da vidimo na ekspertsko-eksperimentalnom metodu u prethodnih godinu“, rekao je Živković.

On je dodao da je Bojanić ministar u Vladi koja je ugasila MA i osnovala novu avio-kompaniju, za šta je, kako podsjeća, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić rekao da će koštati nula EUR.

„Taj početni kapital je izašao na preko 40 miliona EUR, a vidimo i da ta nova avio-komapnija bilježi gubitke u iznosu od skoro tri miliona EUR“, precizirao je Živković.

On je Bojaniću poručio da se nije nešto posebno pokazao ni u smislu očuvanja crnogorske ekonomije, obrazlažući to time što je MA ugašen, što postoje problemi u Kombinatu aluminijuma (KAP) koji je pred gašenjem, i što postoje najave gašenja Novog duvanskog kombinata (NDKP).

Živković je podsjetio da su i druge strane avio-kompanije iskazivale gubitke i da su, na primjer, Njemačka i Italija opredjeljivale milionska ulaganja za pomoć tim kompanijama.

„Vi ste po meni nepromišljeno pristupili potezu gašenja MA. Moglo se pristupiti nekim drugim modelima ove održvosti“, smatra Živković.

Bojanić je Živkoviću poručio da se bavi zamjenom teza, što je DPS, kako je dodao, doveo do savršenstva.

„Opet plasirate dvije neistine. Prvu da smo ugasili MA. MA nije ugasila ova Vlada, već prethodna, lošim upravljanjem, zadužvanjem do u besvijesti i sakrivanjem nezakonite državne pomoći svih ovih godina“, naveo je Bojanić.

On je dodao da je druga neistina da u Vladi kritikuju MA, navodeći da nikada nijesu rekli da ne treba da postoji avio-kompanija.

„Vi ste ga doveli u takvo stanje da njemu više niko nije mogao pomoći. Vi nas prozivate da gasimo firme, a vi ste prepoznati da ste grobari crnogorske industrije“, saopštio je Bojanić.

Poslanik Demokrata, Dragan Krapović, kazao je da je današnji dan kraj jedne tužne priče o prvom nacionalnom avio-prevozniku.

„MA su pojeli skakavci, najezda partijskog kadra i članova porodica u upravljačkim tijelima i jedno nestručno, neodgovorno i neprimjereno postupanje na više nivoa – u samom preduzeću, tadašnjoj vladi i AZK-u“, rekao je Krapović.

On je dodao da su nakon svega ostali dugovi, radnici na ulici i njihove nezbrinute porodice, neprimljene zarade, nepovezani staž i neplaćeni doprinosi.

„Sipani su milioni i milioni eura da bismo imali današnji epilog, za koji nije pošteno da se ova Vlada okrivi. Jasno je da su AZK, bivša vlada i bivše uprave DPS-a krive za sve ove tužne i pogubne bilanse“, naveo je Krapović.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, kazao je da je pitanje MA kompleksno.

„MA je do 2013. godine bio solidan poreski platiša i nivo poreskog duga do tada nije bio na zabrinjavajućem nivou“, rekao je Konjević.

On se složio sa stavom da je ta firma bila pred gašenjem.

„Vi ste bili neoprezni u stavu i mislim da ste malo prebrzo donijeli odluku po osnovu MA. Smatram da se možda moglo uraditi nešto, iako ne kažem da jeste“, dodao je Konjević.

On je kazao da je upozoravao da je Zakon o MA apsolutno suprotan Zakonu o kontroli državne pomoći.

„Jedan dio Vlade olako je ušao u priču o novoj kompaniji. Trošak će biti nula, pa se to obrzlaže investicijama. Nema dovoljne transparentnosti u menadžmentu ToMontengra, kao ni definisanim bonusima“, rekao je Konjević.

Sve će to, kako je naveo, da narušava ukupan imidž nove kompanije koja posluje u teškim okolnostima.

„To je prebacilo cifru od 40 miliona EUR“, saopštio je Konjević.

Bojanić je odgovorio da je osnivački kapital ToMontenegra 30 miliona EUR i da ništa preko toga nije plaćeno.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša, rekao je da je bilo dosta manipulacija u vezi sa implementacijom zakona.

On je pitao i što je Skupštini trebalo šest mjeseci da stavi zakon u proceduru.

„Je li on u ovih šest mjeseci imao određene efekte? Što je bio problem da se šest mjeseci čeka sa zakonom koji ima par članova“, pitao je Mugoša.

On je apostrofirao i odnos između MA i ToMontenegra.

„Nije mi logično da imate avion MA u određenom stanju, a da ToMontenegro iznajmljuje avion od njemačke kompanije. Negdje mi nije logično, ako imamo dvije naše kompanje, da ne sarađuju, nego se traži podrška negdje van Crne Gore“, rekao je Mugoša.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije