fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBivšim radnicima rudarske i metalske industrije po 12 hiljada EUR

Bivšim radnicima rudarske i metalske industrije po 12 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bivšim radnicima iz rudarske i metalske industrije, koji ispunjavaju zakonske uslove, biće isplaćeno po 12 hiljada EUR, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER).

Iz tog resora kazali su da je Vlada na danas održanoj sjednici utvrdila Zakon o ostvarivanju prava na finansijsku podršku bivšim radnicima iz sektora rudarske i metalske industrije.

Kako je saopšteno iz MER, značaj tog Zakona je što se njime stvara osnov za finansijsku podršku bivšim radnicima tog sektora.

Navodi se da su ti radnici nakon prestanka radnog odnosa usljed stečaja privrednih društava u čijoj vlasničkoj strukturi je bila država, bili primorani da pođu u prijevremenu penziju, a da pritom nijesu stekli pravo na dobijanje sredstava po osnovu socijalnih programa koje je Vlada sprovodila u periodu prije donošenja tog zakona.

Iz MER su kazali da bivši zaposleni koji ispunjava uslove predviđene zakonom ima pravo na finansijsku podršku u neoporezivom fiksnom iznosu od 12 hiljada EUR.

„Za sprovođenje ovog zakona izdvajaju se posebna finansijska sredstava iz budžeta. Sredstva će se obezbijediti u budžetu za 2022. i 2023. godinu u iznosu od 12 miliona EUR“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, MER, kao predlagač zakona, utvrdio je da bi se donošenjem i primjenom predmetnog Zakona u značajnoj mjeri bi se ostvarila socijalna pravda prema bivšim zaposlenim iz sektora rudarske i metalne industrije, koji su bili prinuđeni da prekinu radni odnos.

„Dodjeljivanjem finansijske podrške istima država bi pokazala razumijevanje, pravičnost i solidarnost, a višedecenijski problemi bili bi umanjeni ili otklonjeni“, navodi se u saopštenju.

Iz MER su rekli da Zakonom nije ispravljena sva nepravda u Crnoj Gori ali jeste ostvaren prvi korak ka tom cilju.

„MER će nastojati da i u narednom periodu nastavi da se bori za dostojanstvo, prava i socijalnu jednakost svakog bivšeg i sadašnjeg radnika“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije