fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBivšim radnicima “Radoja Dakića” omogućiti naplatu potraživanja

Bivšim radnicima “Radoja Dakića” omogućiti naplatu potraživanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prema bivšim radnicima fabrike “Radoje Dakić” učinjena je velika nepravda, zbog čega država u najkraćem roku mora da im pomogne da u potpunosti naplate svoja potraživanja, saopštili su iz Prave Crne Gore.

“Velika je nepravda učinjena prema bivšim radnicima “Radoja Dakića”, samim tim što više od decenije čekaju na isplatu svojih davno zarađenih plata i ostalih potraživanja. Država mora zato u najkraćem roku pomoći radnicima da u potpunosti naplate svoja potraživanja”, saopštili su iz Prave Crne Gore.

Predsjednik i generalna sekretarka Prave Crne Gore, Marko Milačić i Aleksandra Deletić, sastali su se u Skupštini sa bivšim radnicima te fabrike, koji su mu predočili probleme sa kojima se suočavaju zbog neisplaćenih potraživanja.

Iz Prave su kazali da je “Radoje Dakić”, koji je 1997. godine zapošljavao oko 1,8 hiljada radnika, još jedna velika fabrika koju je Demokratska partija socijalista (DPS) uspjela da uništi.

“To je bila najveća fabrika za proizvodnju građevinskih mašina u bivšoj Jugoslaviji i među većim u Evropi. Građevinske mašine proizvedene u ovoj fabrici su se izvozile u Njemačku, Austriju, Poljsku, Rusiju, Bugarsku, Tursku, Egipat, Alžir, Iran, Siriju, Kubu i Gvineju”, navodi se u saopštenju.

Bivši radnici fabrike protestuju zbog neisplaćenih potraživanja od 2009. godine.

“Proces naplate potraživanja se toliko odužio da je čak 800 radnika u međuvremenu umrlo, a nijesu dočekali isplatu. Imovina fabrike je prodata za 40 miliona EUR, ali je naplaćen samo manji dio potraživanja radnika u iznosu od oko deset miliona EUR, dok na isplatu ostatka potraživanja čekaju godinama“, dodaje se u saopštenju.

Jedan od radnika nekadašnje Fabrike mašina, Dragan Asanović, kazao je da radnici počinju da sumnjaju da se sa njihovim novcem nelegalno raspolaže i time im se onemogućava namirenje.

On je saopštio da je do sada uspio da naplati samo 33 odsto svojih potraživanja i da se radnicima nekadašnje Fabrike mašina duguje između 20 hiljada i 40 hiljada EUR.

Prema riječima Asanovića, advokatska kancelarija Ćupić je prošle godine dala prigovor na podjelu novca bivšim radnicima „Radoja Dakića” iz pogona Fabrika mašina (montaža) i Transmisija (mašinsko) i tako odložila namirenje njihovih potraživanja.

Asanović je dodao i da im je bez ikakvog osnova ukinuta kamata, koja je sudski dodijeljena 2016. godine i da im se prilikom isplate dijela novca uračunavaju razne dažbine, a to ne bi smjelo da se radi, jer su dobili sudski spor protiv države.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije