fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBivši radnici KAP-a u ponedjeljak pred Vladom

Bivši radnici KAP-a u ponedjeljak pred Vladom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bivši radnici Кombinata aluminijuma Podgorica (KAP) okupiće se u ponedjeljak ispred Vlade, jer još nije nađeno rješenje za uplatu beneficija od 8,5 miliona koje im se duguju iz perioda kada je kompanija bila u stečaju.

Oni su prethodne sedmice održali sastanak sa potpredsjednikom Vlade, Dritanom Abazovićem, na kojem je dogovoreno da pravni timovi vlade i predstavnika sindikata pronađu zakonsko rješenje kojim bi Elektroprivreda (EPCG) uplatila novac, čime bi se namirila potraživanja radnika, međutim, konkretnijih pomaka po tom pitanju još nema, piše Dan.

Povezivanje beneficija očekuje oko 360 radnika, od kojih bi oko 150 trebalo da ostvari pravo na penziju, na osnovu osnovu izmjena Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju (PIO), koji je usvojen krajem prošle godine. Tim zakonom
je omogućeno da se radnici iz rudarsko-metalskog sektora penzionišu sa 30 godina radnog staža.

Radnicima КAP-a se duguje povezivanje benificiranog radnog staža u periodu od 2007. godine do gašenja fabrike, a spremnost da im uplati novac za to iskazala je EPCG.

Iz EPCG su ranije istakli da je nakon gašenja КAP-a ostvarena dobit od prodaje električne energije, te da se tim novcem mogu pomoći radnici ugašenog preduzeća, ali je potrebno pronaći pravni okvir.

Кrajem prošle sedmice iz Ministarstva kapitalnih investicija su saopštili da čekaju zvaničnu inicijativu ili predlog od EPCG kako bi se izjasnili da li novac od ostvarene dobiti može biti preusmjeren na povezivanje beneficiranog radnog staža.

Radnicima su beneficije prestale da se uplaćuju 2007. godine kada su Rusi preuzeli upravljanje fabrikom koja je otišla pod stečaj 2013. godine. Uniprom koji je preuzeo upravljanje 2014. godine takođe nije uplaćivao beneficije, ali to nije
ni trebalo da bude njihova obaveza, već obaveza КAP-a u stečaju.

Međutim, stečajna uprava nije uplaćivala beneficije radnicima, iako su radili na radnim mjestima za koje je predviđen beneficirani radni staž. Beneficije zapravo znače još pola godine staža na redovan staž. Odnosno ako je radnik radio 20 godina na radnom mjestu za koje se uplaćuju beneficije, sa uplaćenim beneficijama bi imao 30 godina staža.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije