fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryBez negativnih efekata na stabilnost bankarskog sistema

Bez negativnih efekata na stabilnost bankarskog sistema

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uvođenje privremenih uprava u Atlas i Invest banci Montenegro (IBM) nije imalo negativan efekat na stabilnost bankarskog sektora, budući da je prvi psihološki udar prošao bez posljedica i nije došlo do povlačenja depozita, ocijenjeno je iz Udruženja banaka (UBCG).

Upravni odbor UBCG, kog sačinjavaju direktori svih banaka u Crnoj Gori, razmatrao je na sjednici u četvrtak situaciju u bankarskom sektoru, nakon uvođenja privremenih uprava u dvije banke članice.

Centralna banka (CBCG) uvela je privremenu upravu u Atlas i IBM banku 7. decembra na osnovu rezultata kontrola koje su prethodno sprovedene u tim bankama.

„Analizirajući informacije u periodu od nekoliko dana nakon uvođenja privremenih uprava zajednički je konstatovano da te mjere nijesu imale negativan efekat na stabilnost bankarskog sektora, jer nije došlo do povlačenja depozita iz banaka. Naša su očekivanja da će tako biti i u narednom periodu“, navodi se u saopštenju.

UBCG, kako se dodaje, podržava CBCG u nastojanju da pronađe rješenje za ozdravljenje Atlas i IBM banke u što kraćem roku, kako bi postojeći klijenti obje banke imali što manje neprijatnosti zbog privremene blokade raspolaganja sredstvima.

„UBCG ostaje otvoreno za komunikaciju sa medijima, kao i za saradnju sa CBCG, kako bi na taj način dalo svoj doprinos unaprijeđenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...