fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBarel nafte potonuo na 30 USD

Barel nafte potonuo na 30 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene barela nafte potonule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 30 USD zbog loših makroekonomskih pokazatelja iz Kine, a ulagače nijesu umirile ni nove podsticajne mjere centralnih banaka.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 3,58 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 30,27 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,49 USD nižoj cijeni, od 29,24 USD, prenosi SEEbiz.

“Relativna slabost londonskog tržišta ne bi trebalo da bude veliko iznenađenje, s obzirom na ozbiljnost širenja zaraze u Evropi”, rekao je analitičar ING-a Warren Patterson.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) podršku cijenama nije pružila ni odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o kupovini strateških rezervi.

Trump je u petak rekao da će SAD iskoristiti niske cijene nafte da napune rezerve sirove nafte, s namjerom da pomogne proizvođačima koji su se zbog niskih cijena našli u problemima.

Kako bi ublažila posljedice epidemije koronavirusa u ekonomiji, američka centralna banka spustila je u nedjelju ključne kamatne stope gotovo na nulu, a za njenim primjerom se na vanrednoj sjednici povela i centralna banka Novog Zelanda, spustivši ih na rekordno nizak nivo.

Nakon toga je i japanska centralna banka dodatno ublažila monetarnu politiku.

Njihovi potezi, ipak, nijesu uspjeli da umire ulagače i berze su ponovo oslabile.

“Reakcija cijena nafte sasvim je razumljiva, jer niže kamatne stope i novi programi kupovine obveznica neće izliječiti trenutnu slabost potražnje za naftom”, rekao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Što više zemalja zamrzne javni život, zatvori granice i otkaže letove, to će veći biti pritisak na potražnju za naftom, posebno zato što to znači i opšte smanjenje ekonomskih aktivnosti.

Udarac tržištima zadali su i kineski podaci, koji su pokazali da je industrijska proizvodnja u januaru i februaru pala 13,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, najviše otkada je Reuters počeo prikupljati te podatke u januaru 1990. godine.

Okidač za to bio je raskinuti dogovor vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom o ograničenju snabdijevanja kako bi se uravnotežilo tržište.

OPEC i njegovi saveznici trebalo je u srijedu u Beču da održe tehnički sastanak, ali je on otkazan jer su propali pokušaji posredovanja između Saudijske Arabije i Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da pad cijena nafte nije predstavljao iznenađenje, dodajući da Moskva zasada ne planira kontakte sa čelnicima Saudijske Arabije.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 34,13 USD, što znači da je porasla 88 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...