fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBarel nafte blizu 70 USD

Barel nafte blizu 70 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, podržane optimističnijim izgledima potražnje u narednom tromjesečju.

Ulagači s pažnjom prate sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEC+) u ovoj sedmici, da bi vidjeli kakva će biti proizvodna politika tog kartela.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 69 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 69,41 USD. U Njujorku je barel poskupio 68 centi i njime se trgovalo po 67 USD, prenosi Hina.

Cijene su na oba tržišta na putu drugog mjesečnog dobitka, jer analitičari očekuju da će rast potražnje za naftom premašiti ponudu i pored mogućeg povratka iranskog izvoza sirove nafte i derivata.

Iran od aprila pregovara sa svjetskim silama, radeći na potezima koje Teheran i Vašington moraju da preduzmu u vezi sankcija i nuklearnih aktivnosti, kako bi se u potpunosti uskladili s nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

U ponedjeljak je objavljena izjava iranskog ministra Bijana Zanganeha da Teheran može lako dostići 6,5 miliona barela dnevno proizvodnih kapaciteta jednog dana kada budu ukinute američke sankcije.

OPEC+, uključujući Rusiju, sastaće se danas u Beču.

Očekuje se da će grupa nastaviti s planovima za postupno ublažavanje smanjenja snabdijevaja do jula.

Posebno je proizvodnja sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u martu porasla 14,3 odsto, saopštila je u petak američka vlada.

Podaci Baker Hughesa su pokazali da je broj ponovo aktiviranih naftnih i plinskih platformi porastao u prošloj sedmici deseti mjesec zaredom.

OPEC je na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 68,2 USD, što znači da je porasla 88 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Zastoj Termoelektrane koštaće oko 65 miliona

Nikšić, (MINA-BUSINESS) - Elektroprivredi (EPCG) će, kada Termoelektrana (TE) Pljevlja bude van pogona naredne...