fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBankarski sistem pred izazovima izmjene regulatornog okvora

Bankarski sistem pred izazovima izmjene regulatornog okvora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Banke i bankarski sistem u Crnoj Gori čekaju izazovi izmjena regulatornog okvira u procesu pristupanja EU i ta prilagođavanja svi treba spremno da dočekaju, saopštio je novi član upravnog odbora Universal Capital banke (UCB), Luis Freeh.

„Regulatorni zahtjevi za finansijske institucije i banke sada se vrlo brzo mijenjaju. Regulatori i politički lideri danas mnogo više strahuju da banke mogu biti ozbiljno oštećene, što šteti ekonomiji zemlje. To bi čak moglo dovesti zemlju u recesiju ili depresiju“, rekao je u intervjuu Pobjedi Freeh, koji je nekada bio direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) i sudija.

On je dodao da zato globalne banke, pa čak i male poput UCB-a, moraju da prate i posmatraju regulatorne promjene, kako bi im se prilagođavale.

„Kako Crna Gora kreće ka pridruživanju EU, želite da prihvatite sve potrebne propise i zahtjeve. Kada dođe vrijeme za pristupanje, portfolio koji se odnosi na finansijske institucije će biti u skladu sa standardima EU i učiniti tranziciju mnogo lakšim procesom“, smatra Freeh.

On je kazao i da mu, na prvi pregled, izgleda da bankarski sistem u Crnoj Gori ispunjava standarde EU, Svjetske banke, SWIFT-a, FATF-a, OECD-a i drugih međunarodnih standarda regulacija.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...