fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryBanka će nastaviti sa jačanjem pokazatelja

Banka će nastaviti sa jačanjem pokazatelja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Atlas banka je ispunila najveći dio aktivnosti koje joj je propisala Centralna banka (CBCG), saopštio je predsjednk Atlas grupe Duško Knežević i dodao da će ta finansijska institucija nastaviti sa jačanjem svojih poslovnih pokazatelja.

“Atlas banka je u prethodnom periodu bila predmet redovnih sveobuhvatnih kontrola koje je obavljao regulator. Likvidnost banke je stabilna, jer i dnevni i dekadni pokazatelji prelaze propisani regulatorni nivo”, kazao je Knežević u intervjuu Pobjedi.

On je rekao da će Atlas banka nastaviti sa jačanjem njenog adekvatnog kapitala, unaprijeđenja kvaliteta plasmana, poboljšanja naplate potraživanja i jačanja tržišne pozicije.

Prema njegovim riječima, iskustvo sa supervizorima CBCG bilo je veoma pozitivno, jer su uvijek pokazivali visok nivo stručnosti i kooperativnosti.

Komentarišući istrage protiv kompanija koje su u toku i koje imaju račune sa Atlas bankom, Knežević je naveo da su apsolutno spremni da sarađuju i pruže stručnu pomoć oko utvrđivanja eventualnih nepravilnosti u poslovanju e-commerce klijenata banke.

“S obzirom da se radi o djelatnosti e-komerca, koja predstavlja trgovinu preko interneta, polazim od pretpostavke da materija tog biznisa nije poznata čak ni nadležnim i regulatornim organima, a da ne govorimo o tome koliko je nepoznata široj javnosti i svima koji nijesu aktivni učesnici tog biznisa”, smatra Knežević.

On je ocijenio da se, u pronalaženju rješenja za tu i sličnu situaciju, uvijek dobro oslanjati na iskustva država koje su u ranijem periodu bile u fazi u kojoj je Crna Gora sada.

“Generalno, smatramo da treba biti oprezan u tretmanu investitora, jer postoji magućnost da se među krugovima ozbiljnih i zainteresovanih investitora za Crnu Goru stekne loša reputacija države, u smislu tretmana investitora, što bi moglo da proizvede loš marketing”, tvrdi Knežević.

On je saopštio da regulatorne institucije – CBCG, Tužilaštvo, Ministarstvo finansija, moraju da rade na jačanju profesionalnih kapaciteta, adekvatno tehnološki obučenih za digitalnu ekonomiju.

“U protivnom, neće imati šta da regulišu u toj oblasti, a to će puno da košta ekonomiju Crne Gore u vidu propuštene prilike i izgubljene dobiti. Već se polako ide u pravcu razumijevanja i poštovanja pravila i međunarodnih standarda, pa je Ministarstvo finansija poništilo odluku Poreske uprave da oporezuje klijente banke na ukupan obrt, umjesto na uslugu koju pružaju”, objasnio je Knežević.

Prema njegovim riječima, digitalna ekonomija je jedna od najbrže rastućih u svijetu i globalni giganti iz te oblasti značajne aspekte svojih poslovanja lociraju u zemlje sa atraktivnim ambijentom za poslovanje.

Komentarišući situaciji u Bolnici Meljine, Knežević je saopštio da su u toku pregovori o rješenju za tu zdravtsvenu ustanovu.

“Na dobrom smo putu da napravimo sudsko poravnanje sa Vladom. Pojedine medijsko-interesne grupe su u prethodnom periodu plasirale određene informacije sa namjerom da stvore ambijent u kojem će one ostvariti određene kratkoročne interese. Privatizacija u kojoj je učestvovala Atlas grupa bila je ispravna i legitimna”, tvrdi Knežević.

Nesređeni imovinski procesi, finansijska kriza, neusaglašenost lokalne i centralne administracije, birokratizam i namjere interesnih grupa onemogućavali su realizaciju tih projekata u prethodnom periodu.

“Vjerujemo da se sada stiču uslovi za to”, zaključio je Knežević.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

 

Najčitanije