fbpx
NaslovnicaMINA BusinessASP će inicirati parlamentarnu istragu o projektu na Luštici

ASP će inicirati parlamentarnu istragu o projektu na Luštici

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputiće sjutra inicijativu predsjedniku Skupštine, Aleksi Bečiću, radi pokretanja parlamentarne istrage u vezi turističkog projekta na hercegnovskom dijelu Luštice, zbog sumnje da je ugovorom o dugoročnom zakupu država uskraćena za milionske prihode.

ASP će, istovremeno, uputiti inicijativu i premijeru Zdravku Krivokapiću, koji je predsjednik Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, sa predlogom preispitivanja ugovora o dugoročnom zakupu, kao i ministrima finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, Milojku Spajiću i Jakovu Milatoviću, čiji su resori zaduženi za taj projekat.

ASP će, kako su kazali njeni predstavnici, dostaviti ključne nalaze svoje pravne analize, urađene na osnovu opsežne dokumentacije, prikupljene posredstvom Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Oni su podsjetili da je ugovor o dugoročnom zakupu preko pola miliona kvadrata zemljišta, na dijelu poluostrva Luštica koji pripada Herceg Novom, radi izgradnje turističkog kompleksa zaključen 2009. na period od 90 godina. Ugovor je zaključen sa konzorcijumom Northstar i Equest Capital Limited.

„Ni punih 11 godina kasnije nijesu realizovane ugovorene investicije, niti je sagrađen turistički resort. Do sredine prošle godine, zakupac je prikazao da je, od predviđenih 210 miliona EUR, uložio 21,4 miliona, ali je potpuno nejasna struktura tih ulaganja, odnosno na šta se tačno odnose, imajući u vidu da nijesu urađeni čak ni idejni i glavni projekat za kompletnu lokaciju“, navodi se u saopštenju.

Iz ASP su kazali da je ugovorom stranom investitoru omogućena prodaja sagrađenih vila i objekata, sa pripadajućim zemljištem, na četvrtini zakupljene lokacije. Cijena kvadrata zemljišta je utvrđena na svega 55 EUR, što je krajnje potcijenjen iznos, jer se lokacija nalazi maltene na samoj obali mora.

„Ugovor ne predviđena mogućnost korekcije te cijene, shodno tržišnim uslovima, što direktno pogoduje stranom zakupcu, a šteti interesu države“, rekli su iz ASP.

Oni smatraju da je i iznos godišnje fiksne zakupnine značajno potcijenjen, pa iznosi 77 centi po kvadratu u prvih 30 godina, dok će sljedećih 30 biti 88 centi, a poslednjih 30 godina 99 centi.

“Međutim, na kraju devete godine zakupac ima pravo da unaprijed plati zakupninu za sljedećih 80 godina po cijeni od samo 77 centi, što je dodatna favorizujuća odredba za zakupca”, naveli su iz ASP.

Oni su saopštili da je šokantno da ugovor ne predviđa da strani zakupac mora plaćati varijabilnu zakupninu u odnosu na prihod koji ostvari od turističkog poslovanja.

“Da stvar bude još gora, poslanici bivše vlasti su izglasali aneks ugovora, kojim je investitor oslobođen plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) na zakup, pa će i na taj način država biti uskraćena za milionske prihode“, rekli su iz ASP.

Analiza ASP-a, kako su dodali, pokazuje i da je tadašnja Vlada potpuno neopravdano, ali i nezakonito, preuzela na sebe pojedine obaveze, za koje joj imperativni propisi nijesu davali isključivo pravo nadležnosti. Čak je, prema riječima predstavnika ASP, ugovoreno da nepoštovanje nekog od tih uslova daje investitoru pravo na naknadu štete, u slučaju raskida ugovora.

„Takođe je potpuno neshvatljivo da je tadašnja Vlada kroz ugovorne obaveze praktično uslovila Opštinu Herceg Novi da zaključi obavezujući predugovor o komunalnoj infrastrukturi sa investitorom, kojim je praktično trebalo da razvoj infrastrukture za privatni projekat pretpostavi ostalim razvojnim projektima na teritoriji lokalne samouprave“, kazali su iz ASP.

U ranijim obrazloženjima Skupštini za usvajanje aneksa ugovora, prethodna Vlada je, kako su podsjetili iz ASP, tvrdila da do realizacije investicije nije došlo zato što ona i Opština Herceg Novi nijesu ispunili obavezu izgradnje infrastrukture, pa bi zbog toga mogla da bude pokrenuta arbitraža u Londonu, sa neizvjesnim troškovima za državu.

„Međutim, tadašnja Vlada je izbjegla da navede da ni strani zakupac nije ispunio pojedine ugovorne obaveze, posebno što nije izradio nijedan dokument o projektovanju i izgradnji turističkih objekata na lokaciji, niti je tražio saglasnosti za gradnju. Za to vrijeme, jedino je plaćao zakupninu, što se može tumačiti kao vid pritiska da se ne pribjegne raskidu ugovora“, saopštili su iz ASP.

Iz ASP su upozorili da ni kod tog projekta nijesu poznati stvarni vlasnici, jer su sakriveni iza krajnje off shore kompanije na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, dok javno dostupni podaci ukazuju da je u međuvremenu u vlasništvu i kapital jednog kuvajtskog investicionog fonda.

„Nova vlast je obećala pravdu i preispitivanje sumnjivih poslova bivše trodecenijske vlasti, pa u tom smislu treba da se pozabavi i investicijom na Luštici, te da posredstvom međunarodnih kanala utvrdi ko zaista stoji iza ove investicije, koja je dominantno ugovorena u privatnom, a ne u javnom interesu“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije