fbpx
18.1 C
Podgorica
March 23, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessApelovali na trgovce da ne rade za praznične dane

Apelovali na trgovce da ne rade za praznične dane

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava za inspekcijske poslove apelovala je na sva preduzeća, koja se bave trgovinom na veliko i malo, da ne rade 1. i 2. januara koji su shodno odredbama Zakona o unutrašnjoj trgovini propisani kao neradni dani.

„Apelujemo na sva preduzeća, koja se bave trgovinom na veliko i malo da poštuju Zakon o unutrašnjoj trgovini kojim je propisano da se trgovina ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika“, navodi se u saopštenju Uprave.

Oni su podsjetili trgovce, na koje se odnosi navedeni zakon, da ne rade tokom prazničnih dana odnosno 1. i 2. januara, koji su u skladu sa odredbama tog Zakona propisani kao neradni.

„Takođe podsjećamo subjekte nadzora da će se za nepoštovanje ove obaveze, pored novčanih kazni, primjenjivati i propisana upravna radnja koja podrazumijeva zatvaranje prodajnog objekta ili drugog prodajnog mjesta za vremenski period u kojem rad nije dozvoljen navedenim zakonom“, precizirali su iz Uprave.

Izuzetno od tog člana Zakona, nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i malo može se obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Takođe, trgovina na veliko i malo može se obavljati na pijacama, štandovima – tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovima i kioscima u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladištima za trgovinu na veliko.

Specijalizovanim prodavnicama ili kioscima smatraju se prodavnice, odnosno kiosci u kojima se obavlja prodaja pretežno jedne vrste robe.

Najčitanije