fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAligrudić ostao direktor Fonda

Aligrudić ostao direktor Fonda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Upravni odbor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) u četvrtak na sjednici nije smijenio direktora Ranka Aligrudića, kako je tražila grupa funkcionera Saveza penzionera, već je odlučeno da bude raspisan konkurs preko Uprave za kadrove.

Vijesti saznaju da će Aligrudić ostati vršilac dužnosti do završetka procedure izbora novog direktora.

Glavni odbor Saveza penzionera u četvrtak ujutro je Upravnom odboru Fonda PIO dostavio svoje zaključke kojim traže smjenu Aligrudića.

Većinu članova Glavnog odbora čine predsjednici opštinskih odbora kod kojih je Komisija Fonda PIO u izvještaju iz juna utvrdila veliki broj nezakonitosti prilikom raspodijele pomoći penzionerima i izgradnji stanova za penzionere podstanare.

Ovaj izvještaj je dostavljen i tužilaštvu, koje je već otvorilo predmet i po ranijim krivičnim prijavama protiv udruženja penzionera.

Da se raspravlja o zaključku na sjednici predložio je član Upravnog odbora iz SDP-a Marko Kastratović. Međutim, tome se iz proceduralnih razloga usprotivila članica ispred Unije poslodavaca Rumica Kostić.

Nakon rasprave o tome da li je moguće prihvatiti zaključke Saveza penzionera, predsjednik Upravnog odbora Alija Košuta (BS) i Kemal Đečević (DPS) saglasili su se da se samo raspiše konkurs za direktora.

Članovi Glavnog odbora Saveza penzionera su na sjednici prije dva dana optužili Aligrudića da ne sarađuje s njima, da im je rekao da se pomoć penzionerima više neće dijeliti preko udruženja penzionera već Fonda, kao i da udruženjima penzionera nije proslijedio 900 hiljada EUR koji su bili namijenjeni za stambenu izgradnju, da sarađuje s udruženjima i pokretima penzionera koji nijesu dio Saveza penzionera i da radi na razbijanju Saveza.

Udruženja penzionera novac za dijeljenje pomoći i izgradnju stanova za penzionere podstanare dobijaju iz državnog budžeta preko Fonda PIO, i upravo kod trošenja tog novca su otkrivene brojne zloupotrebe.

Oni su Komisiju nazivali takozvanom i da su njeni zaključci proizvoljni i netačni, iako je za formiranje te komisije u tom sastavu i sa tim zadacima rada glasao i predsjednik Saveza penzionera Branko Vešović kao član Upravnog odbora Fonda PIO.

Tokom rasprave u četvrtak predstavnici udruženja penzionera su vrlo često falsifikovali i prepravljali navode iz izvještaja i izjave Aligrudića. Tako je izjava da treba prestati dijeliti pomoć penzionerima preko udruženja zbog velikih zloupotreba, prepravljena da je “Aligrudić protiv dijeljenja pomoći penzionerima”. Kazali su i da je Aligrudić spriječio da udruženja dobiju 900 hiljada EUR za stambenu izgradnju, pritom ne navodeći da postoje dvije pravosnažne presude da to udruženje nezakonito radi i da je dijelilo stanove mimo rang-liste i Pravilnika.

Jedan od najvećih “grijehova” mu je to što sarađuje s organizacijama penzionera koje nijesu dio Saveza, navodeći da time radi na razbijanju Saveza koji, kako oni tvrde, treba da bude jedini zastupnik penzionera.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije