fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAbazović objavio eksluzivne snimke radova na žičari Kotor - Lovćen

Abazović objavio eksluzivne snimke radova na žičari Kotor – Lovćen

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Premijer Dritan Abazović objavio je danas na svojim društvenim mrežama eksluzivne snimke radova na žičari Kotor – Lovćen.

Abazović je naveo da se radi o projektu koji će promijeniti lice turističke ponude Crne Gore.

Snimak se, kako je saopšteno iz Abazovićevog Kabineta, može preuzeti sa linka https://flic.kr/s/aHBqjAkzbh

Kamen temeljac nove žičare Kotor-Lovćen svečano su 12. jula ove godine položili Abazović, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković i Martin Leitner u ime konzorcijuma Leitner – Novi Volvox.

Žičaru Kotor-Lovćen gradi konzorcijum Leitner – Novi Volvox.

Planirana trasa žičare počinje od lokaliteta Dub, koji se nalazi na teritoriji opštine Kotor, u neposrednoj blizini ulaza u drumski tunel koji povezuje Kotor sa Tivtom. Trasa vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen.

Lokacija terminala Dub nalazi se unutar Grbaljskog polja, 200 metara od puta Budva – Tivat i 500 metara od aerodroma Tivat.

Lokacija terminala Kuk nalazi se na visoravni Kuk na planini Lovćen, na 1,35 hiljada metara nadmorske visine. Visinska razlika između polazne i krajnje stanice biće 1,32 hiljade metara. Žičara će biti duga oko 3,9 hiljada metara.

Kako je ranije saopšteno, projektovani kapacitet je na nivou od 1,2 hiljade putnika po satu, a očekivani broj putnika tokom prve godine njenog rada biće 400 hiljada ljudi. Žičaru će opsluživati 40 gondola, a vrijeme putovanja biće nepunih 11 minuta.

Strani i domaći gosti imaće jedinstven pogled na zaliv, brz ekološki prevoz od Kotora do Lovćena, a biće im dostupno i mnoštvo sadržaja i restorana kojima će biti obogaćen cijeli kompleks.

Izgradnjom žičare izbjeći će se značajno korišćenje starog puta preko Njeguša, što će doprinijeti i njegovom boljem očuvanju, ali i smanjenju zagađenja usljed manje količine štetnih gasova koje emituju automobili.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crnogorske košarkašice od sjutra na okupu

Podgorica,(MINA) - Ženska seniorska košarkaška reprezentacija okupiće se sjutra u Podgorici, saopšteno je iz...