fbpx
NaslovnicaMINA Business5G tehnologija nije opasna ako se poštuju granične vrijednosti

5G tehnologija nije opasna ako se poštuju granične vrijednosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektromagnetna polja koja koristi 5G tehnologija, ukoliko se poštuju preporučene granične vrijednosti, ne predstavljaju opasnost po životnu sredinu i zdravlje ljudi, saopšteno je iz Crnogorskog Telekoma.

„Mišljenje relevantnih međunarodnih stručnjaka i institucija je jasno, ukoliko se poštuju preporučene granične vrijednosti, elektromagnetna polja koja koristi ova tehnologija ne predstavljaju opasnost po životnu sredinu i zdravlje ljudi“, rekli su iz Telekoma.

Iz kompanije su reagovali na tvrdnje predstavnika grupe nevladinih organizacija koji su se danas na konferenciji za medije usprotivili postavljanju probne 5G mreže u Bijelom Polju i Beranama, koja je puštena u srijedu na period od 30 dana.

„Da prethodno nijesu urađena sva neophodna mjerenja i provjere u skladu sa crnogorskim zakonima i propisima, puštanje u rad baznih stanica, bilo da je riječ o testnom ili komercijalnom radu, jednostavno ne bi bilo moguće“, naveli su iz Telekoma.

Oni su podsjetili da je za potrebe testiranja 5G mreže urađen Izvještaj o ispitivanju nivoa električnog polja na te dvije lokacije.

Izvještaj je uradila Laboratorija za mjerenje nivoa elektromagnetnih emisija Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), a riječ je o jedinom licenciranom tijelu za tu vrstu mjerenja u Crnoj Gori.

„Netačna je tvrdnja da se frekvencije na kojima je testirana 5G mreža ne koriste u Crnoj Gori. Izvještaj Laboratorije za mjerenje nivoa elektromagnetnih emisija pokazuje da je Telekom testno pustio u rad novu tehnologiju u opsegu 2,1 gigaherca (GHz), što je navedeno i u inicijalnom saopštenju Telekoma“, dodali su iz kompanije.

Kako su objasnili, srednji frekvencijski spektar 2,1 GHz se u Crnoj Gori za potrebe telekomunikacija koristi duže od decenije, još od dolaska mreže treće generacije u zemlju 2009. godine.

U Telekomu tvrde i da je u potpunosti neutemeljena tvrdnja da je nivo električnog polja neprovjeren ili iznad dozvoljenog.

„Prema izvještaju koji potpisuju ovlašćene osobei eksperti ETF-a, nivoi električnog polja su ispod propisane granične vrijednosti na svim lokacijama. Još preciznije, na lokacijama na kojima je izmjerena najveća vrijednost, ona je i dalje oko deset puta manja od definisane granične vrijednosti“, kazali su iz Telekoma.

U slučaju 5G mreže granične vrijednosti izloženosti elektromagnetnim poljima su određene na osnovu naučno potkrijepljenih istraživanja, zakonski regulisane i pod stalnom kontrolom nadležnih institucija, jer zdravlje i bezbjednost građana moraju biti na prvom mjestu.

Iako je riječ o mreži čije mogućnosti Telekom prvi predstavlja u Crnoj Gori, u svijetu su, kako napominju iz kompanije, sprovedene brojne studije o uticaju 5G tehnologije na životnu sredinu.

„Naučnici i predstavnici zvaničnih međunarodnih zdravstvenih organizacija zdravstvene rizike procjenjuju na osnovu ukupnih otkrića i istraživanja, a ne na osnovu pojedinačnih studija. Trenutno širom svijeta postoji oko 30 hiljada studija i izvještaja o biološkim efektima elektromagnetnih polja, od čega je preko deset procenata direktno relevantno za oblast mobilnih radio frekvencija“, rekli su iz kompanije.

Budući da je riječ o dinamičnom polju istraživanja, svake godine se ovim brojkama doda nekoliko stotina novih naučnih publikacija.

„Upravo ove studije predstavljaju osnov za postavljanje graničnih vrijednosti, pa međunarodne stručne komisije kontinuirano prate stanje u ovom polju“, dodaje se u saopštenju.

Granične vrijednosti primjenjive u gotovo svim evropskim zemljama zasnovane su na preporukama Međunarodne komisije za zaštitu od nejonizujućeg zračenja (ICNIRP) i priznaju ih i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Savjet Evropske unije (EU).

„Dakle, danas ne postoje naučni dokazi o bilo kakvim štetnim uticajima na zdravlje uzrokovanim elektromagnetnim poljima električnih uređaja ili frekvencija, ako se poštuju preporučene granične vrednosti“, tvrde u Telekomu.

Iz kompanije su saopštili da su pitanja o mogućem uticaju novih tehnologija i elektromagnetnog zračenja na životnu sredinu stara koliko i sama tehnologija koja ih koristi, pa ne iznenađuje slično interesovanje i kada je u pitanju 5G tehnologija.

„Zbog toga je važno da se jasno, konstruktivno i zasnovano na naučnim činjenicama govori o budućnosti mobilnih komunikacija, kako bi se spriječilo da neinformisanost i netačne informacije dovedu u zabludu nestručnu javnost“, poručili su iz Telekoma.

Iz kompanije su podsjetili da su sve zemlje u Evropi i svijetu prošle kroz sličan proces kada je riječ o uvođenju 5G mreže.

Ova mreža dostupna je u 24 od 27 zemalja EU i u svakoj od zemalja su odgovorna tijela i operatori zajednički radili na predstavljanju i edukaciji kada je riječ o toj temi.

Isto tako, identični razgovori vodili su se u protekloj deceniji kada su predstavljane 3G i 4G mreže, koje sada koriste svi građani Crne Gore i bez kojih ne mogu da zamisle svoju svakodnevicu.

„Telekom će zato učestvovati i u organizovanju panel diskusija i predavanja na temu implementacije 5G mreže, kako bi građani Crne Gore dobili odgovore na sva pitanja i nedoumice, i kako bi se otklonile sve sumnje i spekulacije kada je riječ o ovoj tehnologiji“, zaključili su iz kompanije.

Najčitanije