fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoZelenski: Zauzeli dvije hiljade kvadratnih kilometara teritorije

Zelenski: Zauzeli dvije hiljade kvadratnih kilometara teritorije


Kijev, (MINA) – Ukrajinska vojska je u septembru zauzela oko dvije hiljade kvadratnih kilometara teritorije, saopštio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Zelenski je ocIJenio da je ruska vojska napravila „pravi izbor“ kada je počela da se povlači pred ukrajinskom kontraofanzivom na sjeveroistoku i jugu zemlje.

“Do sada, od početka septembra, oslobođeno je oko dvije hiljade kvadratnih kilometara teritorije. Ruska vojska nam poslednjih dana pokazuje šta ima najbolje – leđa. Na kraju krajeva, za njih je dobar izbor da bježe“, rekao je Zelenski, prenosi TVN1.

Ruske trupe u subotu su najavile napuštanje grada Izjuma, svog glavnog uporišta u sjeveroistočnoj Ukrajini nakon napredovanja ukrajinskih vojnih snaga koje su im prekinule linije snabdijevanja.

Državna novinska agencija Tass citirala je rusko ministarstvo obrane koje je objavilo kako je svojim vojnicima naredilo da napuste područje oko grada Izjuma u pokrajini Harkov, rekavši da će biti poslati da pojačaju operacije na drugom mjestu u susjednom Donjecku.

Objava je stigla nekoliko sati nakon što su ukrajinske trupe silovito napredujući zauzele grad Kupjansk, glavno željezničko čvorište koje je snabdijevalo cio ruski front u sjeveroistočnoj Ukrajini. Tako je odsječeno snabdijevanje hiljada ruskih vojnika, prenosi Hina.

Zapadni zvaničnici i analitičari saopštili su da su uvjereni u to da je Ukrajina probila ruske linije fronta južno od Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije