fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVlada utvrdila Predlog izmjena i dopuna zakona o PIO

Vlada utvrdila Predlog izmjena i dopuna zakona o PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas utvrdila Predlog izmjena i dopuna zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojim se značajno unapređuju uslovi penzionisanja i povećava minimalna penzija.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću je saopšteno da se izmijenjenim zakonom unapređuju uslovi penzionisanja, jer se iz obračunskog perioda isključuje jedna četvrtina perioda staža koje su budućim penzionerima bile najnepovoljnije.

„Na ove pogodnosti imaće pravo svi osiguranici koji su pravo na penziju po prvi put ostvarili od 1. januara ove godine“, navodi se u saopštenju.

Vlada je, osim povoljnosti koje se odnose na visinu obračunatih penzija, predloženim izmjenama utvrdila i novi način budućeg usklađivanja penzija, koji je za penzionere, kako tvrde, značajno povoljniji od postojećeg rješenja.

„Umjesto dosadašnjeg usklađivanja sa 75 odsto kretanja potrošačkih cijena i 25 odsto kretanja zarada uvodi se usklađivanje po ‘rotirajućoj formuli’ sa 75 odsto parametra koji je veći i 25 odsto parametra koji je manji“, objasnili su iz Vlade.

Navedene pogodnosti će, kako su kazali, ubuduće dovesti do ubrzanijeg rasta primamja svih penzionera, što je rezultat trajnog Vladinog opredjeljenja da u kontinuitetu unapređuje standard najstarije i zaslužne populacije.

Predlog zakona utvrđen je nakon završnog sastanka predsjednika Vlade Duška Markovića sa socijalnim partnerima koji je održan u srijedu.

Najčitanije