fbpx
NaslovnicaCovid19Svi mladi preminuli od korone bili nevakcinisani

Svi mladi preminuli od korone bili nevakcinisani

Podgorica, (MINA) – Od početka avgusta do danas u Crnoj Gori preminulo je devet osoba, od 20 do 39 godina, i svi su bili nevakcinisani, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Direktor IJZ Igor Galić, kazao je da je među osobama između 30 i 39 godina procentualno i najviše oboljelih, a najmanje vakcinisanih osoba.

“Delta soj SARS.CoV-2 je pokazao karakteristiku da obolijevaju od teških formi bolesti sve mlađe osobe. Zato, naročito u ovom trenutku, podsjećamo na veoma visoku djelotvornost vakcina kada je u pitanju sprječavanje teže forme bolesti i fatalnih ishoda”, rekao je Galić.

On je kazao da niko nikada nije rekao da vakcine 100 odsto štite – niti od zaraze niti od letalnih ishoda.

On je kazao da sva istraživanja u svijetu poklapaju se sa zvaničnim podacima u Crnoj Gori.

“86,5 odsto od ukupnog broja preminulih od 4. maja, kada je počela masovna imunizacija u Crnoj Gori, do danas bili su nevakcinisane osobe dok više od 90 odsto hospitalizovanih i oboljelih osoba, takođe, nijesu bile vakcinisane”, rekao je Galić.

On je dodao da se ti podaci poklapaju sa podacima na globalnom nivou.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da je sada dominantan delta soj SARS-CoV-2 još kontagiozniji, a teži oblici bolesti pa i smrti se javljaju u populaciji mladih ljudi, značaj vakcinacije protiv ove bolesti je, kako je kazao, još veći.

“Vakcinacija protiv COVID-19 infekcije neće samo zaštiti osobu od obolijevanja, već i članove njegove porodice, pogotovo starije osobe, obzirom da je uočeno brzo širenje epidemije u porodicama; a samim tim će imati i pozitivan društveni uticaj”, rekao je Galić.

Vakcinacijom protiv COVID-19 infekcije, kako je kazao Galić, smanjiće se obim epidemije i samim tim smanjiti mogućnost mutiranja virusa jer virus živi samo u ljudskom organizmu.

“Na taj način spriječićemo tok razvoja pandemije, za koji je kako je već rečeno, primjećeno da zahvata sve mlađu populaciju, time ćemo spriječiti njegov fatalan uticaj na dječiju populaciju, na taj način zaštitićemo našu djecu”, rekao je Galić,

On je rekao da je pozitivan stav prema vakcinaciji uopšte, a i prema vakcinaciji protiv COVID-19 infekcije, odraz zdravstvene kulture pojedinca i društva.

“Poruka je jasna, vakcinišite se, i uvjek, kada ne možete da obezbijedite odstojanje, nosite masku”, zaključio je Galić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije