fbpx
NaslovnicaCrna GoraSve mimo izbora je novo taktiziranje, koje će Crnu Goru skupo koštati

Sve mimo izbora je novo taktiziranje, koje će Crnu Goru skupo koštati

Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori je potrebno formiranje tehničke vlade i izbori kako bi izašla iz vrzinog kola, kazala je potpredsjednica Socijaldemokrata (SD) Milica Lekić dodajući da je sve mimo toga novo taktiziranje koje će državu skupo koštati.

Lekić je agenciji MINA kazala da svako ko ima političke zrelosti da se mijenja i unapređuje, shvatio je poruku od avgusta 2020. godine i iskoristio je za sopstveni rast i razvoj.

Ona je kazala da su prethodne dvije godine obilježene gašenjem Montenegro erlajnsa i osnivanjem novog gubitaša, predlaganjem nula zakona u ključnim ekonomskim oblastima.

“Evropa sad projektom realizovanim iz zaduženja, čije je ime potom “zaplijenila” jedna politička partija, time prisvajajući i čitav projekat, koji ćemo svi zajedno da odužujemo”, dodala je Lekić.

Ona je navela i desetkovanje prosvjete “što ćemo svi da platimo izgubljenim slučajevima po sudovima”.

Lekić je rekla da je protekle dvije godine obilježila i desetkovana i diplomatska mreža, blokiran puta ka Evropskoj uniji (EU), tajno potpisivanje Temeljnog ugovora, “umijeće” partijskog zapošljavanja koje je dovedeno do savršenstva.

“Umjesto da se formiranjem tehničke vlade i izborima izađe iz vrzinog kola, neke političke strukture pošto-poto insistiraju na novim mrcvarenjima građana. I presipanju iz šupljeg u prazno kako bi iskoristili resurse da se pripreme za izbore”, navela je Lekić.

Ona smatra da se nešto dobro moglo izroditi iz takvih političkih odnosa, imalo je vremena za dvije godine.

“Dakle sve mimo tehničke vlade i izbora je novo jalovo političko taktiziranje koje će nas skupo koštati”, ocijenila je Lekić.

Upitana o položaju Crne Gore na putu ka EU, Lekić je rekla da bi trebalo da je država u “brzoj traci”.

“A mi smo trenutno izgurani sa puta i čekamo pomoć u jarku”, kazala je Lekić.

Prema riječima Lekić, privrženost evropskim vrijednostima ne dokazuje se pričom već djelima.

“Pa će pored pogrešnih prioriteta, ove vlade ostati zapamćene po gotovo nepostojećoj aktivnosti u dijelu predlaganja zakona, osim kada su ih koristili za “čistke” poput zakona u prosvjeti ili Zakona o državnim službenicima”, kazala je ona.

Lekić je rekla da dok SD konstruktivno kritikuju sve što cijene potrebnim, istovremeno ne staju sa konkretnim zakonskim predlozima i inicijativama.

“Među desetinama naših predloga koji su usvojeni, našao se i onaj da se da podrška izgradnji zgrade za penzionere u Podgorici, da se poveća naknada visokoškolcima u Programu stručnog oaposobljavanja, da se povećaju studentski krediti i stipendije, te da se poveća najniža penzija”, navela je Lekić.

Ona je dodala da je SD u opoziciji nastavio da osluškuje građane i djeluje u tom pravcu.

Upitana da li je SD spreman da glasa za deblokadu sudstva i tužilaštva, Lekić je rekla da je ta partija spremna da glasa za kvalitetno kadrovsko rješenje i da nije spremna da bude dizač ruku zarad fotelja.

“Uvjerena sam da je prije formiranja ove vlade postojao potencijal za deblokadu sudstva unutar građanski orijentisanih partija, koji nije iskorišen zbog toga što nam je vlada zapravo mnogo unaprijed bila dogovorena na mjestima gdje nije smjela”, kazala je Lekić.

Nakon što je javnost “progutala tu žabu”, kako je dodala Lekić, Građanski pokret URA je servirao novu, u vidu objašnjenja da mnoge stvari sa pozicija vlasti rade kako bi “umilostivili” Demokratski front (DF) da glasa za deblokadu sudstva.

“Sve te stvari su opošljene, DF pritom nije glasao za deblokadu, a društvo je ostalo u velikom problemu. Uostalom, koliko je namjera sadašnje vlade u tehničkom mandatu da stvarno deblokira institucije, govori činjenica da je URA bila suzdržana kod glasanja za svih 17 kandidata za Ustavni sud”, navela je Lekić.

Upitana šta očekuje na izborima, Lekić je rekla da SD po svim istraživanjima bilježe rast, otkako je samovoljno ostala da se iz opozicionih klupa bori za ono u šta vjeruje.

“Gotovo sve naše inicijative u Skupštini su usvajane, a svaka naša kritika Vlada se pokazala opravdanom”, kazala je ona.

Lekić je poručila da će novo rukovodstvo stranke nastaviti da gradi politiku u koju vjeruje.

“A građani će, uvjerena sam, nastaviti da to prepoznaju”, zaključila je Lekić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije